Pyszne małe danko, niestety dość kaloryczne. Jeśli użyjemy polskiego sera koziego ( a jest go coraz więcej w sklepach) wypada całkiem tanio. Dania z kozim serem są pyszne.
Składniki:
- 2 opakowania dojrzewającego sera koziego,
- 4 tosty,
- garść zielonych sałat różnych (np. cykoria, zwykła sałata, rukola),
- garstka świeżych ziół (np. melissa),
- 100 ml oliwy z oliwek,
- kilka łyżek sosu vinegret,
- 1 łyżka ziół prowansalskich (np. z lawendą),
- czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Serki przekrawamy na pół, tak aby otrzymać półkola. Oliwę mieszamy z ziołami i tak przygotowaną marynatą smarujemy serki. Układamy je ciasno i wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godz (ale 24 godz. też nie zaszkodzi).
2) Bezpośrednio przed przygotowaniem dania, doprawiamy sałatę sosem vinegret. W tym wypadku wolę wersję łagodną sosu i nie dodaję go zbyt wiele. Nagrzewamy zdecydowanie piekarnik, na folię wykładamy zamarynowane serki i wkładamy do pieczenia. Trwa to dosłownie chwilę; z jednej strony 2 – 3 min i tyle samo z drugiej.
3) W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Na talerzu układamy nieco sałaty, grzankę, a na niej wyjęty z piekarnika ser. Świeżo skręcony pieprz na wierzch.
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu. Do tego świetnie pasuje białe, półwytrawne wino.
Uwagi:
Można sobie ułożyć własny bukiet ziół do marynowania.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Porcje | 4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 16 zł |