Bigosik z mięs różnych - Przepis

Przepis kulinarny
Bigosik z mięs różnych

Zanim nazwa ta przylgnęła na zawsze do długo gotowanej kapusty kiszonej , ulubionej Polaków potrawy, wyglądała inaczej. „Bigosikiem” zwano potrawę, przygotowywana z różnych rodzajów pieczonych mięs, pozostałych z większych przyjęć. Przepis był niezwykle prosty i praktyczny, o czym łatwo się przekonać, bo przytaczam ten przepis w całości. Poniżej umieszczam swoją interpretację – myślę, że nieco bogatszą w smaku.

„Bigosik z pozostałej pieczeni” (Praktyczny Kucharz Warszawski. 1878 r.):
Kawałek pieczeni lub sztuki mięsa pokrajać w kostkę, dodać parę jabłek, cebulę pokrajaną w talarki zalać rosołem i zagotować. Łyżkę masła usmażyć na rumiano z łyżką mąki, wlać octu, zagotować, zaprawić tem bigosik, raz jeszcze zagotować i wydać. Gdy za kwaśny, wsypać łyżeczkę cukru.

Poniżej moja wersja.

Składniki:

- ½ kg pozostałej pieczeni z mięs różnych,
- ½ kg pieczonego drobiu ( oczywiście im bardziej różnorodny, tym lepiej),
- 2 jabłka,
- 5 śliwek suszonych, polskich,
- garść majeranku,
- tłuszcz spod pieczenia drobiu,
- garść orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie).

Jak przyrządzić?

1) Mięsa podzielić na w miarę równe kawałki. W garnku rozpuszczamy tłuszcz (sos) który pozostał z pieczenia mięs. Dodajemy nieco wody. Wkładamy mięso i opłukane, namoczone chwilę wcześniej śliwki. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu. Doprawiamy majerankiem do smaku.

2) Gdy bigosik się zagotuje, dodajemy obrane, oraz podzielone na ósemki jabłka. Mają jedynie zmięknąć i „opić” się sosem, pozostając w całości. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy chwilę pod przykryciem, aby smaki owoców dotarły do mięsa. Jeśli mamy migdały, lub orzechy włoskie (posiekane) dorzucamy je przed wydaniem do potrawy.

Jak podawać?

W wazie. Jako dodatki – ryż i sałata ze świeżych jarzyn, np. z cykorii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-6
Kalorycznośćsporo

Bigosik z mięs różnych: Podobne przepisy

Bigosik z mięs różnych: wypróbuj również

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... Walory zdrowotne mięsa wieprzowego od dawna są przedmiotem krańcowo różnych opinii. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. ... ...

dawno temu

Sos do mięsa

... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić ... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub (w bardziej rygorystycznym wydaniu) na dietę wegańską. Czy mięso można bezkarnie wykluczyć z naszego jadłospisu ... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... się, że udając się do restauracji albo nawet firmowego bufetu, zazwyczaj sięgamy po jedzenie typu fast food, surówki albo dania pochodzące z różnych zakątków świata, które odpowiadają obecnej modzie ... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. ... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... Zapiekanki makaronowe 36074 Różnego rodzaju ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... Mięso w diecie dziecka pojawia się już ok. 7. miesiąca życia i jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na żelazo. A co zrobić, gdy dziecko nie je mięsa i za żadne skarby świata nie chce przełknąć nawet odrobinki? ... Mięso w diecie ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... wieprzowego. Przepisy na mięso wieprzoweMięso świni przyrządzać można na różne sposoby. Świetnie sprawdza się ono w pieczeniu, gotowaniu, wędzeniu oraz suszeniu, o czym możemy przekonać się, korzystając ... będziemy przygotowywać, co może nam ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Powiązane Tematy