Delikatna, chyba nieco niedoceniana u nas jarzyna. Młode kalafiory gotują się krótko i są delikatne w smaku. Zwykle zjadamy je jako jedną z jarzyn na ciepło. Zwykle ugotowany na bardzo miękko. Dzisiaj wersja na tegoroczne upały. Tak samo można przygotować brokuły, choć ja zdecydowanie preferuję kalafior.
Składniki:
- 1 ładny kalafior,
- 1 duża papryka,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- świeży tymianek,
- sól, cukier.
Jak przyrządzić?
1) Kalafior obrany z liści gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Pozostawiamy do obcieknięcia. Paprykę kroimy na dość cienkie paski i smażymy na oliwie, przewracając ją od czasu do czasu. Powinna stać się miękka.
2) Przygotowujemy sos; mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, cukier i otarty tymianek. Ostudzony kalafior układamy na półmisku. Spryskujemy go przygotowanym sosem kilka razy w odstępach kilkuminutowych. Układamy na nim ostudzone paski papryki. Jeśli skórka z papryki przeszkadza nam, po ostudzeniu można ją łatwo usunąć. Osypujemy świeżo posiekanym tymiankiem. Podajemy po ok. pół godzinie.
Jak podawać?
Jako przystawkę lub jako letnią kolację, gdy nikt nie ma ochoty na poważne, ciężkie dania.
Uwagi:
Kalafior można podzielić na różyczki do gotowania, ale ugotowany w całości jest smaczniejszy. Nie chłodzimy tego dania w lodówce.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 6 zł |