Tego lata – jeśli zupy – to zdecydowanie na zimno. I jeszcze żeby przygotowanie ich nie zabierało wiele czasu i nie wymagało stania nad gorącą kuchnią. A zatem chłodnik. Spośród wielu odmian rodzimych chłodników, ten wydaje mi się najlepiej gaszący uczucie pragnienia. Obowiązkowo suto osypany pachnącym koperkiem.
Składniki:
- 1/3 litra soku z kwaszonych ogórków (schłodzony),
- ½ litra kwaśnego mleka lub kefiru (schłodzony),
- 1 op. śmietany o wybranej zawartości tłuszczu wg własnego gustu (schłodzona),
- 2 świeże ogórki,
- 2 buraki z liśćmi,
- szczypior, koperek,
- 2 jaja (opcjonalnie),
- kilka kostek lodu (opcjonalnie),
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Umyte buraki gotujemy z liśćmi. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki obieramy i kroimy na półplasterki. Wkładamy je do miseczki i lekko solimy. Siekamy koper i szczypior.
2) Ugotowane ( stan miękkości wg własnego gustu) i schłodzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na słupki. Kroimy liście. Do kefiru dodajemy śmietanę – mieszając - dolewamy sok z kiszonych ogórków. Wkładamy wszystkie przygotowane jarzyny, zostawiając koper i szczypior do dekoracji.
Jak podawać?
W wazie z oddzielnie podanymi jajkami na twardo. Suto osypany koprem i szczypiorem. Lub od razu na talerzach, udekorowany ćwiartkami jajek. Można do każdego talerza włożyć 2 – 3 kostki lodu.
Uwagi:
Chłodnik solimy rozsądnie, pamiętając, że sok z ogórków bywa bardzo słony.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | w normie |
Przybliżony koszt | 8 zł |