Drobna przegryzka, przed obiadem, lub lekki podwieczorek. Wersja słodka – dla dzieci. Myślę, że same chętnie zabiorą się za zrobienie takiego podwieczorku.
Składniki:
- 150 g sporych truskawek, zdecydowanie ładnych okazów,
- 150 g sera (wytrawny, dość twardy, lub biały obsuszony),
- kilka dłuższych patyczków,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- kilka listków mięty.
Jak przyrządzić?
1) Umyte truskawki osuszamy. Większe sztuki kroimy na pół. Ser kroimy w sporą kostkę, by bez problemu nabijał się na patyczki.
2) Nadziewamy na patyk na przemian; ser i truskawkę, od czasu do czasu przekładając drobnym listkiem mięty. Przygotowane szaszłyki lekko solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie octem balsamicznym.
Jak podawać?
Ułożone na tacy.
Uwagi:
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, ale można na krótko włożyć do lodówki.
Podobnie można przygotować wersję „słodką”. stosując ser biały, całość bezpośrednio przed podaniem osypując cukrem pudrem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 10 zł |