Jeśli jesteście serowymi łakomczuchami, a ponadto lubicie ciasto francuskie na ciepło – to coś dla was. Ciasto kupujemy gotowe (robienie go własnymi rączkami jest naprawdę trudne), dzięki temu całe zajście zabierze nam niewiele ponad pół godziny. Rzecz jest naprawdę smaczna.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (250g),
- 200 g sera pleśniowego typu roquefort,
- 50 g orzechów włoskich,
- 5 łyżek śmietany 22%,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
1) Ser kruszymy na drobne kawałki do miseczki. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy dość jednolitą masę. Dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Mieszamy całość.
2) Ciasto rozkładamy na blacie. Kroimy je na kwadraty o boku 10 cm. Roztrzepujemy jajko w miseczce. Brzegi kwadratów smarujemy jajkiem. Nakładamy nadzienie, przykrywamy drugim kwadratem i dolepiamy starannie brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na ok. 15 min.
Jak podawać?
Na talerzach udekorowanych listkami sałaty., skropionymi kilkoma kroplami sosu vinaigrette. Można dodać kilka połówek orzechów włoskich.
Uwagi:
Ciasto może mieć różny wymiar w zależności od producenta. Powinno nam wyjść co najmniej 6 sztuk. Wielkość koperty możemy zmieniać w zależności od kształtu i wielkości blatu ciasta.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |