Pojawia się coraz więcej ryb z dalekich stron. Warto spróbować okonia nilowego. Jest delikatny w smaku, łatwy w przygotowaniu. Sos do ryby – cytrynowy. Całość lekka i smaczna.
Składniki:
- 1 filet z okonia nilowego (ok. 400 g),
- 1 cytryna,
- 1 łyżka mąki,
- olej do smażenia,
- gałązka rozmarynu,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- 50 g masła,
- sól, świeżo zmielony biały pieprz,
- szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
1) Z cytryny ocieramy skórkę. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku i pozostawiamy do odcedzenia. Z cytryny wyciskamy sok.
2) Filet z okonia dzielimy na mniejsze porcje (2-3) i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar mąki, solimy i dajemy nieco pieprzu. Smażymy na rozgrzanym oleju 5 min. z jednej strony. Dokładamy porwaną gałązkę rozmarynu i przekładamy rybę łopatką delikatnie na drugą stronę. Smażymy następne 5 min. Filet osączamy i przekładamy na ogrzany talerz, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
3) Na patelnię po okoniu, z zostawionym rozmarynem wlewamy wino, otartą skórkę i sok z cytryny. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia i mieszamy energicznie wszystkie składniki. Sos powinien odparować do połowy. Wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy masło pokrojone na nieduże kawałki i mieszając zdecydowanie, łączymy wszystkie składniki. Sos staje się gęsty. Doprawiamy go do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
4) Rybę układamy na talerzu, dekorujemy sosem w rozsądnej ilości. (Jest esencjonalny w smaku)
Jak podawać?
Od razu po przyrządzeniu. Z ryżem ugotowanym na sypko. Z delikatnymi, smażonymi lub gotowanymi jarzynami. Z winem, którego część użyliśmy do przygotowania ryby.
Uwagi:
Jeśli sos wyda się wam nazbyt cytrynowy, można „rozrzedzić” jego „cytrynowatość”, dodając więcej masła, lub 1-2 łyżki słodkiej śmietany.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 20 zł |