Mazurek kajmakowy - Przepis

Przepis kulinarny
Mazurek kajmakowy Zobacz 7 zdjęć

Można śmiało powiedzieć – zniewalająca słodycz....;) Należy go kroić na bardzo małe kawałeczki. Ciasto na spód - kruche i delikatne. Moje ulubione, bo nadaje się do wielu różnych wariacji i nie sprawia żadnych kłopotów.

Składniki:

Kruche ciasto polskie:
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka na twardo.

Kajmak:
- ½ litra mleka,
- 400 g cukru,
- pół laski wanilii,
- 100g masła,
- galaretka owocowa, z tych mniej słodkich.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
1) Do przesianej mąki wsypujemy cukier puder. Dodajemy schłodzone masło w drobnych kawałkach. Rozcieramy masło pomiędzy palcami zanurzonymi w mące do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalnych pod palcami grudek. Żółtka ugotowane na twardo przeciskamy przez drobne sitko. Całość zagniatamy szybko i zdecydowanie. Formujemy wałek i wkładamy do lodówki.

2) Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim posmarowaną masłem formę (24 cm). Robimy rant i nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy stanie się złote – wyjmujemy.

Kajmak:
1) Do garnka wlewamy mleko i gotujemy je z przeciętym wzdłuż kawałkiem wanilii. Po zagotowaniu wanilię wyjmujemy, wyciągając ze środka wilgotną masę. Wsypujemy cukier i ... uzbrajamy się w cierpliwość. Na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, gotujemy kajmak. Trwa to dość długo i nie wychodząc z kuchni możemy spokojnie zająć się innymi pracami. Pamiętamy jednak cały czas o mleku i od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Po odparowaniu mniej więcej połowy (kolor stanie się bursztynowy i na pewno upłynie 30 min.) sprawdzamy czy jest wystarczająco krzepliwy. Na szklany spodeczek spuszczamy sporą kroplę lukru. Powinna zastygnąć w niemal kulistym kształcie, nieco tylko przypłaszczonym.

2) Mleko zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Uważamy przy tych czynnościach, bo masa jest bardzo gorąca. Wkładamy cząstkami masło, ucierając energicznie całość. Masa powinna zjaśnieć i zgęstnieć. Odstawiamy ją w chłodne miejsce.

Reszta działań:
1) Na małej patelni rozgrzewamy przygotowaną galaretkę owocową. Gdy jest płynna, wylewamy ją na dno upieczonego ciasta. Po ostygnięciu placka, wyjmujemy go ostrożnie z formy (jest bardzo kruche) i przekładamy na talerz. Nakładamy szeroką szpatułką kajmak i wyrównujemy powierzchnię. Szpatułkę maczamy od czasu do czasu w gorącej wodzie.

2) W końcu – dekorujemy nasze dzieło – jak nam się podoba.

Jak podawać?

Pokrojone na niewielkie kawałki.

Uwagi:

To ciasto jest dobrym spodem pod różne masy mazurkowe. Dlatego warto je zrobić z podwójnej porcji. Na pewno się nie zmarnuje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania80 min.
Porcje?
Kalorycznośćbardzo dużo
Przybliżony koszt16 zł

Mazurek kajmakowy: Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy: wypróbuj również

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne ciasteczka

... Jak co roku z pewnością i w tym roku zagoszczą na naszych stołach wilgotne makowce, puszyste babki, czy rozpływające się w ustach mazurki. Dla tych jednak, którzy wśród deserowych łakoci poszukują czegoś lekkiego pozostają ciasteczka, które na ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... mazurki i babki, tłusta pieczeń, pasztet, sałatka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, jajka pod wieloma postaciami. Tylko co na to nasza wątroba? ... , wędlina z różnych gatunków mięs, pieczeń, żurek i wypieki - babki, mazurki, serniki. ...

dawno temu

Przepis na kruche ciasto

... ułamek będziesz celebrować, rozsmakowując się w kawałku ulubionej szarlotki, mazurka, rolady biszkoptowej albo sorbetu owocowego. W odpowiedni ku temu nastrój możesz wprawić siebie i swoich bliskich ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia ...

dawno temu

Przepis na sernik

... sernika, choć czasami trudno znaleźć dla nich jakiś wspólny mianownik. Obok makowców, mazurków i babek piaskowych zdobią nasz świąteczny stół, choć często nie możemy się oprzeć ich smakowi bez okazji ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... Wielkanoc wielu z nas kojarzy się z suto zastawionym, według tradycji, stołem i ukochanymi (mniej lub bardziej) ludźmi wokół. Pieczemy babki, mazurki, przekładańce, pichcimy kiełbasy, jaja ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... odbierany jako obrazoburczy, ale starcia mazurków z makowcami, bab z kutiami i jajek ze śledziami mogą przynieść bardziej klarowne wnioski, a także nieporównanie więcej rozrywki. ... odbierany jako obrazoburczy, ale starcia mazurków z makowcami, ...

dawno temu

Konkurs Herbiny rozstrzygnięty

... Matczak, Katarzyna Mazurek, Wioletta Miazek, Magdalena Michalska, Barbara Mickoś, Daria Milian, Jadwiga Miodońska, Teresa Musiał,Mira Nabielec, Patrycja Oczkoś, Iwona Oleniuch, Aleksandra Pacyna ...

dawno temu

Karmnik dla kondora

... mazurek cytrynowy As Dur. Zazwyczaj jednak migałam się, jeśli to tylko było możliwe. Taka „technika” – dajmy na to. W zeszłym roku robiliśmy karmniczek dla ptaków i szalik dla człowieka. Skąd ...

dawno temu

Koszyczek wielkanocny

... wędliny marketowe, warto upiec własną. Ciasto - symbolizuje doskonałość. Tradycyjnie powinna to być baba wielkanocna lub mazurek.  ...

dawno temu

Przepis na babkę piaskową

... , bowiem wchodzi również w skład takich deserów jak wielkanocne mazurki, słodkie keksy i puszyste torty. Dobra babka piaskowaW zależności od tego, jakie dodatki zostaną użyte do ciasta, wyróżnić można babkę ...

dawno temu

Jak dbać o oczy dziecka?

... lek. med. Iwona Mazurek-Michałek, okulistka dziecięca ze Szpitala Med Polonia w Poznaniu, do przemywania oczu dziecka użyć można jednorazowych wacików nasączonych solą fizjologiczną. Każde oko czyścić ...

dawno temu

Pączki serowe

... mazurka, makowca bądź sernika, idealnym sposobem na zaprawienie się w boju jest przygotowanie serowych pączków. Tego rodzaju ciasto na pączkiopiera się na wykorzystaniu twarogu, który świetnie ...

dawno temu

Wiosenne obrządki

... najbardziej, najszczerzej kocham mazurki słodkie aż do zmulenia żołądka, piekę je zatem) A jeśli już piekę, to i przy okazji wysieję rzeżuchę, żeby były zielone akcenty. A skoro rzeżucha, to i jajka ... mnie wewnętrznie pili, ciśnie, napiera. I ...

dawno temu

Karczoch – lek na wątrobę

... , szynka, chrzan, wykwintne sosy do przekąsek, pieczony drób, żury oraz wypieki - babki, mazurki, serniki. Ponadto sałatki majonezowe, duże ilości jajek nabijają licznik z kaloriami w zastraszającym ...

dawno temu

Traktują mnie jak dziwadło

... mazurki po 100 złotych od Bliklego czy innego Gesslera, zepsute lodówki z kranem piwnym i wielkanocne sałatki z owoców morza (żeby choć raz było bez porażki). Spojrzały na mnie we cztery wielkimi oczami ...

dawno temu

Profesjonalne pasjonatki

... , mazurki i polonezy. W typowych strojach ludowych z danych regionów Polski. Od czterech lat należy do Ludowego Zespołu Artystycznego PROMNI przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ...

dawno temu

Nie lubię świąt

... spędziłam przed telewizorem i przed komputerem – pisząc do jednej z gazet. Znajomi pojechali do rodziny, a ja nie wiedziałam, co mam ze sobą zrobić. Tęskniłam za mazurkiem mojej mamy i pasztetem ...

dawno temu

Powiązane Tematy