Nie ma świeżych, smacznych pomidorów – i nieprędko je znów zobaczymy. Na szczęście można kupić świeżą bazylię. Bardziej dla zapachu niż smaku, ale widok i zapach zielonych, żywych listków cieszy. Pomidory suszone w zalewie zastąpią te świeże. Całość stanie się pikantniejsza i bardziej esencjonalna w smaku. Przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 5 minut. Lubiana przez wszystkich przystawka, może podwieczorek, albo wczesna kolacja.
Składniki:
- 2 serki mozarella,
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju,
- świeża bazylia (ew. Suszona),
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Pomidory wyjmujemy z zalewy. Kulki mozarelli kroimy na niezbyt cienkie plastry.
2) Na talerzu układamy naprzemiennie ser, pomidor i bazylię. Całość polewamy olejem pozostałym z pomidorów. Solimy i posypujemy świeżo skręconym pieprzem.
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu. Najlepiej ze świeżo przygotowanymi grzankami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 12 zł |