Knedle z bryndzą - Przepis

Przepis kulinarny
Knedle z bryndzą Zobacz 6 zdjęć

Znakomite, choć przyznaję, że pracochłonne. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś niekonwencjonalnym, a przy tym naprawdę smacznym – przygotujcie je koniecznie. Świetnie korespondują z pieczonym mięsem, szczególnie z baraniną.

Składniki:

- 1 kg kartofli,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 szklanki mleka,
- 400 g bryndzy,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu robimy z nich puree, ucierając z masłem i mlekiem. Gdy nieco ostygną, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka. Powinno być delikatne i gładkie.

2) Maczając palce w rozpuszczonym maśle, odskubujemy mały kawałek ciasta. Formujemy nieduży, ale też niezbyt cienki placuszek. Na środek wkładamy 1/2 łyżeczki bryndzy i zalepiamy do środka. W dłoniach „toczymy” do kształtu kulki. Kulka powinna mieć średnicę 3 cm lub niewiele większą.

3) Po przygotowaniu wszystkich knedli, gotujemy je kilka minut na wrzącej i osolonej wodzie. Delikatnie wybieramy z garnka łyżką cedzakową.

Jak podawać?

Podajemy zaraz po ugotowaniu. Polane skwarkami z boczku lub roztopionym masłem. Jako dodatek do pieczonych mięs.

Uwagi:

Ilość mąki jest orientacyjna. Wgniatamy jej tyle, by uzyskać dość delikatne i bardziej kartoflane niż mączne ciasto.Trzeba naprawdę starannie je zalepiać, gdyż przykrość wybierania z garnka „dziurawych” knedli jest wielka.

Odgrzewamy je, gotując krótko w niewielkiej ilości wrzącej wody z odrobiną masła

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćtrochę
Przybliżony koszt18 zł

Knedle z bryndzą: Podobne przepisy

Knedle z bryndzą: wypróbuj również

Przepis na knedle ze śliwkami

... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami. ... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze ...

dawno temu

Sposób na pyszne leniwe z bryndzą

... Masz ochotę na coś pysznego, oryginalnego i wegetariańskiego? Zrób pikantne leniwe z bryndzą. To naprawdę wyjątkowy smak, który zapamiętasz na długo. Jest przy nich trochę pracy, ale czego ... jajkamarchewcebulęmasłobułkę tartąsólnatkęKrok 1 ...

dawno temu

Ser bryndza

... Ser to dodatek kulinarny, który sprawdza się w przypadku wielu potraw, za każdym razem wydobywając z nich unikalny smak i nieco wysubtelniając ich pikantne składniki. Jednym z gatunków jest bryndza ... i połączenie jej z cebulką i ziemniakami, a ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja do dziś pamiętam knedle z serem, które robiła dla mnie babcia... Ech, rozmarzyłem się. ... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja ...

dawno temu

Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami

... pieczarkowa jest już właściwie gotowa. Teraz pora na zrobienie knedli. Zacznij od pokrojenia bułek w kostkę i zalania ich resztą bulionu warzywnego. Krok 4 Odciśnij pieczywo i dodaj do niego ryż, jajka ... oraz natkę pietruszki. Dopraw knedle ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... z ziemniakami: knedle, kopytka, gnocchi… Zamiast zastanawiać się nad kolejną opcją ziemniaczanego cuda, warto przygotować, znane od dawna, swojskie placki ziemniaczane – tu też jest duże pole ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... ). Jest słodkie, chrupiące i nadaje się świetnie jako przekąska do porannej kawy. Bryndza – ser o dużej wartości odżywczej Podczas wizyty w Czechach należy koniecznie spróbować potraw wykorzystujących bryndzę ... . Bryndza stanowi bogate źródło: ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... kupić bez problemu w sklepach. Ale tylko te świeże prawdziwie rozpieszają podniebienie, a zwłaszcza, gdy podawane są na ciepło np. wprost z grilla. Kluski z bryndzą - przepis na ich wykonanie ... nie jest skomplikowany. Najpierw należy bryndzę ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... oleju,1 torebka sosu pieczeniowego,2 jajka,pół szklanki mleka. Farsz: 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,0,5 kg twarogu,100 g bryndzy,100 g oscypka,50 g czosnku niedźwiedziego,5 ząbków czosnku ... ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... dodaj do mięsa mielonego bryndzę, jajko oraz sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i formuj kuleczki wielkości orzecha. Obtocz je w mące. 2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. 3. Powstaje ...

dawno temu

Poznaj smaki południowego Tyrolu

... i mozarelle. 34012 Jedną z najpopularniejszych potraw południowego Tyrolu są knedle. Tu znajdziemy je zarówno w wersji na słodko – z owocami, na słono – z mięsem, jak i w formie wegetariańskiej. Chociaż ...

dawno temu

Poznaj najskuteczniejsze przyprawy na przyśpieszenie metabolizmu

... diabetykom, gdyż przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Cynamon z całą pewnością przyda ci się jako dodatek do deserów, smacznych owsianek, naleśników, knedli z owocami czy pieczonych jabłek. Czy zachęciliśmy cię do włączenia tych ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... szpinak mieszamy z żółtkiem i bryndzą lub ricottą oraz kilkoma ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.   ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... lub bryndzy, kukurydzę z puszki, sos Napoli, tymianek, sól oraz pieprz. Mięso przed wymieszaniem z ryżem należy usmażyć na patelni, a pod koniec tego procesu zalać sosem Napoli wymieszanym w 1/3 ... szklanki wody. Kiedy składniki ładnie się ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... nie jest wymysłem współczesności, dlatego też znamy wiele sposobów ich przetwarzania. Świeże owoce świetnie nadają się do spożywania na surowo albo wykorzystania jako nadzienie do knedli ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... potrawami są knedle po czesku, zupa z flaków, zupa czosnkowa, czeskie naleśniki palaczinki oraz gulasz wieprzowy. Kuchnia naszych sąsiadów charakteryzuje się również dużą ilością przetworów z warzyw ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... resztek Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nic straconego. Zrób z nich placuszki, knedle, kopytka lub wegetariańskie kotlety. To zajmie Ci tylko 20 minut! Pamiętaj również, że możesz zamrozić niemal ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... też znakomicie, jeżeli są przygotowane ze świeżych owoców. I tak wskazać tu trzeba przede wszystkim na knedle, kompot albo śliwkowe ciasto. Śliwki stanowią również świetny składnik najpopularniejszych powideł ...

dawno temu

Marzenia naprawdę się spełniają!

... , Almette z ziołami, awokado i prażonymi pestkami oraz Almette śmietankowy, z tradycyjną góralską bryndzą i pesto z orzechów włoskich. Warto wspomnieć, że to właśnie Almette śmietankowy odegrał ...

dawno temu

Tabela - indeks glikemiczny

... Mung 25, kiwi 52, kleik ryżowy 90, knedle ziemniaczane 52, krakersy ryżowe 91, kukurydza słodka 53, kukurydza z puszki 55, kuskus gotowany 65 L laktoza 46, lody z pełnego mleka 61 M maltoza 110 ...

dawno temu

Powiązane Tematy