W klasycznym wydaniu, charakterystycznym dla Europy – po prostu otwarte i podane na lodzie. Minimalna ilość dodatków, z których najistotniejszym jest dobre, wytrawne wino musujące (białe). Wytrawny szampan uważany jest za najwłaściwszy rodzaj wina. Dość kosztowna przyjemność – nawet w domowych warunkach.
Kilka słów o sposobie przygotowania i jedzenia świeżych ostryg.
Ostrygi powinny być bezwzględnie świeże. Najlepiej kupowane w sklepie, do którego mamy zaufanie jeśli idzie o jakość oferowanych produktów. Jednym ze sposobów sprawdzenia świeżości mięczaków jest stwierdzenie, że muszle są mocno zamknięte. Uchylone nie nadają się do spożycia. Po otwarciu, woda znajdująca się w środku muszli musi być przejrzysta, a zapach „mile morski”.
Składniki:
- 12 ostryg,
- 1 cytryna,
- grubo zmielony czarny pieprz,
- chleb żytni,
- masło.
Jak przyrządzić?
1) Przede wszystkim myjemy je starannie pod bieżącą wodą. Do otwierania muszli służą specjalne noże. W warunkach domowych możemy je otwierać krótkim, niezbyt ostrym, ale twardym nożem. Muszlę, (płaską stroną do góry) bierzemy w jedną dłoń przez ściereczkę. Drugą dłonią otwieramy ją przy pomocy noża, począwszy od dłuższego brzegu w stronę środka. W pewnej chwili muszla daje się lekko rozchylić. Przy tej czynności trzeba uważać, aby nie wychlapać cennej wody ze środka.
2) Odcinamy mięsień, którym ostyga przytrzymuje górną skorupkę. Odkładamy ją. Jeśli do środka muszli z ostrygą dostały się paproszki, usuwamy je za pomocą pędzelka.
3) Otwarte muszle kładziemy ostrożnie na półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Pomiędzy ostrygami układamy cząstki pokrojonej cytryny
Jak jemy ostrygi?Skrapiamy je cytryną tuż przed jedzeniem. Niektórzy dodają odrobinę grubo zmielonego pieprzu. Do wydobycia ostrygi z muszli służą specjalne widelce, które na pewno nam podadzą w restauracji. W domu możemy posłużyć się zwykłymi. Potrzebne są do oderwania mięczaka, od skorupki, w której został podany.
Ostrygę kładziemy na języku, jednocześnie wlewamy do ust wodę zawartą w muszli. Dociskamy do dziąseł powodując, że woda rozpływa się wewnątrz naszych ust…i połykamy. Przed zjedzeniem następnej – wypijamy łyk wina i ew. zjadamy kromkę chleba z masłem.
Zwyczajowo ostrygi podaje się licząc je tuzinami na osobę. Najmniejsza, słuszna miara na dwie osoby – to tuzin ostryg.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | bardzo mało |
Przybliżony koszt | 75 zł |