Dzięki współczesnym metodom zamrażania możemy „wyczarować” smak i zapach świeżych grzybów pośrodku zimy. Jeszcze nie tak dawno – rzecz nie do wyobrażenia. Dzisiaj – na wyciągnięcie ręki. Należy z niej korzystać - również podczas Świąt. Na co należy zwrócić uwagę? Na jakość grzybów. Opakowania są przeźroczyste i możemy przez nie dość dokładnie obejrzeć produkt. W tym roku grzyby – to kosztowny składnik menu. Jeśli mroziliśmy je sami – mamy trochę taniej i dokładnie wiemy, jakie są.
Składniki:
- ½ kg mrożonych prawdziwków lub podgrzybków,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 op. kwaśnej śmietany,
- masło.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby rozmrażamy powoli. Osączamy na sicie po umyciu w zimnej wodzie. Kroimy je tak, by wszystkie były mniej więcej równe. Na patelnię kładziemy grzyby, a chwilę potem drobno poszatkowaną cebulę. Przykrywamy pokrywka i dusimy we własnym sosie ok. 15 min.
2) Gdy sok z grzybów odparuje – zdejmujemy pokrywkę – dodajemy łyżkę masła i smażymy dalej przez ok. 10 min. W tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość ciągle mieszamy.
3) Tak przygotowane grzyby zostawiamy pod przykryciem. Do działania wracamy, gdy będziemy je mieli wydać na stół. Dodajemy dobrą gatunkowo śmietanę i po zamieszaniu, a następnie dobrym podgrzaniu dajemy na stół.
Jak podawać?
Sposobów i możliwości jest wiele. Do kaszy gryczanej – w pysznej bezmięsnej wersji. Do mięs wszelakich – jeśli tak zaplanowaliśmy menu. Wreszcie – w małych miseczkach – do chleba, jako gorącą przekąskę lub kolejne danie.
Uwagi:
Wiem, że tłusta śmietana nie jest w modzie. Zawsze można ją zastąpić czymś lżejszym… również masło można zamienić na oliwę, choć wg mnie to już nie to samo.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |