Zupa postna, dość rzadko gotowana w naszych domach. Bywa wydawana na wigilię. Bardzo aromatyczna. Prosta do zrobienia. Będąca dobrym przygotowaniem na niecodzienne dla naszych brzuszków menu wigilijne, a potem świąteczne.
Składniki:
- 1 włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 3–4 łyżki nasion kminku,
- 2 łyżki masła,
- ziele angielskie,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Obraną włoszczyznę kroimy na drobne cząstki i przesmażamy na maśle. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 20 min.
2) Na patelni przesmażamy na maśle nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. Dokładamy je do wywaru jarzynowego. Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
3) Ugotowaną zupę przecedzamy przez sito. Wydajemy gorącą.
Jak podawać?
Z grzankami z bułki, podanymi oddzielnie. Można ją doprawić kwaśną śmietaną bezpośrednio przed wydaniem.
Uwagi:
Ja podaję tę zupę z częścią włoszczyzny, na której się ugotowała i kminkiem, który dodałam do zupy. Zamiast masła można użyć innego tłuszczu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |