Bułki drożdżowe jadamy na przeróżne sposoby. Najczęściej na słodko lub owocowo. Możemy pokusić sie o zrobieniedrożdżówek z bryndzą. Raczej dla dorosłych łasuchów, niż dla dzieciarni. Można je urozmaicić dodatkiem czosnku,zielonego pieprzu lub oliwek. Najsmaczniejsze prosto z pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. W towarzystwie dobrzeschłodzonego piwa.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko oraz 1 żółtko,
- 20 g drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła,
- jedno żółtko do smarowania buleczek.Prócz tego:
- 300 g bryndzy,
- czosnek,
- czarne oliwki,
- pieprz zielony.
Jak przyrządzić?
1) Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. (Suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.)
2) Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, roztopione masło, resztę mleka oraz jajka.Wyrabiamy ciasto starannie i zostawiamy do wyrośnięcia.
3) Gdy podwoi objętość, wałkujemy placek o wys. ok 1 cm i wykrawamy placki wielkości 6-7 cm. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze,formując wyższy brzeg i układjąc je blisko siebie. Palcami robimy wgłębienie w każdym placku i nakładamy bryndzę - ok. 1 płaskiej łyżki.Jeśli mamy dodatki - kładziemy je na wierzchu farszu.
4) Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika (230 st. C) i pieczemy ok. 20 min.Zdejmujemy z blachy zaraz po upieczeniu i układamy tak, by ser mial nieco wolnej przestrzeni nad sobą (gorący ser ma płynną konsysencję; gdy nieco przestygnie, stanie się bardziej spoisty).
Jak podawać?
Jako przekąskę, niezobowiąujący dodatek do piwa lub wina. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, ale już nie gorące.
Uwagi:
Świeże drożdże ostatnio coraz częściej mnie zawodzą. Często leżą w sklepach przeterminowane. A nawet jeśli są świeże to różnej jakości.Coraz częściej używam drożdży suchych, które nie sprawiają niespodzianek.
Z tego ciasta można zrobić również pierożki drożdżowe. Bryndza jest nadzieniem zamkniętym w środku zlepionego ciasta.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 15 zł |