Drożdżówki z bryndzą - Przepis

Przepis kulinarny
Drożdżówki z bryndzą Zobacz 4 zdjęcia

Bułki drożdżowe jadamy na przeróżne sposoby. Najczęściej na słodko lub owocowo. Możemy pokusić sie o zrobieniedrożdżówek z bryndzą. Raczej dla dorosłych łasuchów, niż dla dzieciarni. Można je urozmaicić dodatkiem czosnku,zielonego pieprzu lub oliwek. Najsmaczniejsze prosto z pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. W towarzystwie dobrzeschłodzonego piwa.

Składniki:

Na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko oraz 1 żółtko,
- 20 g drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła,
- jedno żółtko do smarowania buleczek.Prócz tego:
- 300 g bryndzy,
- czosnek,
- czarne oliwki,
- pieprz zielony.

Jak przyrządzić?

1) Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. (Suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.)

2) Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, roztopione masło, resztę mleka oraz jajka.Wyrabiamy ciasto starannie i zostawiamy do wyrośnięcia.

3) Gdy podwoi objętość, wałkujemy placek o wys. ok 1 cm i wykrawamy placki wielkości 6-7 cm. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze,formując wyższy brzeg i układjąc je blisko siebie. Palcami robimy wgłębienie w każdym placku i nakładamy bryndzę - ok. 1 płaskiej łyżki.Jeśli mamy dodatki - kładziemy je na wierzchu farszu.

4) Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika (230 st. C) i pieczemy ok. 20 min.Zdejmujemy z blachy zaraz po upieczeniu i układamy tak, by ser mial nieco wolnej przestrzeni nad sobą (gorący ser ma płynną konsysencję; gdy nieco przestygnie, stanie się bardziej spoisty).

Jak podawać?

Jako przekąskę, niezobowiąujący dodatek do piwa lub wina. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, ale już nie gorące.

Uwagi:

Świeże drożdże ostatnio coraz częściej mnie zawodzą. Często leżą w sklepach przeterminowane. A nawet jeśli są świeże to różnej jakości.Coraz częściej używam drożdży suchych, które nie sprawiają niespodzianek.

Z tego ciasta można zrobić również pierożki drożdżowe. Bryndza jest nadzieniem zamkniętym w środku zlepionego ciasta.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje?
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt15 zł

Drożdżówki z bryndzą: Podobne przepisy

Drożdżówki z bryndzą: wypróbuj również

Przepis na drożdżówki z makiem i orzechami

... Cieplutkie drożdżówki nadziewane orzechami i makiem to idealna propozycja na niedzielne, rodzinne śniadanie lub podwieczorek dla najmłodszych i starszych dzieci. Wraz z gorącym kakao skutecznie ... poprawią nam humor, gdy za oknem ponuro i ...

dawno temu

Sposób na pyszne leniwe z bryndzą

... Masz ochotę na coś pysznego, oryginalnego i wegetariańskiego? Zrób pikantne leniwe z bryndzą. To naprawdę wyjątkowy smak, który zapamiętasz na długo. Jest przy nich trochę pracy, ale czego ... jajkamarchewcebulęmasłobułkę tartąsólnatkęKrok 1 ...

dawno temu

Ser bryndza

... Ser to dodatek kulinarny, który sprawdza się w przypadku wielu potraw, za każdym razem wydobywając z nich unikalny smak i nieco wysubtelniając ich pikantne składniki. Jednym z gatunków jest bryndza ... smakiem?Jak powstaje i z czego się składa ...

dawno temu

Niezawodny przepis na cynamonowe drożdżówki

... Smak świeżych, ciepłych drożdżówek cynamonowych nie ma sobie równych. Podczas gdy wiele z nas przynosi je z ulubionej piekarni, warto pokusić się o przygotowanie tych pysznych bułeczek w zaciszu ... własnej kuchni. Nie dość, że samodzielnie ...

dawno temu

Hot cross buns – bułeczki wielkanocne

... Hot cross buns to tradycyjne angielskie drożdżówki z charakterystycznym krzyżykiem, nadziewane bakaliami. Wypiekane są z okazji Świąt Wielkanocnych i najczęściej spożywane w Wielki Piątek (Good Friday). ... Hot cross buns to tradycyjne ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... ). Jest słodkie, chrupiące i nadaje się świetnie jako przekąska do porannej kawy. Bryndza – ser o dużej wartości odżywczej Podczas wizyty w Czechach należy koniecznie spróbować potraw wykorzystujących bryndzę ... . Bryndza stanowi bogate źródło: ...

9 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie w pracy

... Większość dni spędzamy w pracy i to wówczas zapominamy o regularnych posiłkach. Zazwyczaj jadamy kanapki lub zamawiamy gotowe potrawy typu pizza i fast food. Głód zapychamy też drożdżówkami i batonikami, popijając kolejną kawą. ... Większość dni ...

dawno temu

Nadzienie do pączków

... Dziś Tłusty Czwartek, więc nawet ci dbający o sylwetkę mogą popełnić mały dietetyczny grzeszek i pofolgować sobie ze słodkościami. Drożdżówki, bezy, ciasta, pierniki... w tym dniu pałaszowanie łakoci ...

dawno temu

Jesz mało chleba? Sprawdź, czy warto to zmienić...

... na to wpływ wzrastające ceny, a z drugiej jest on po prostu coraz gorszej jakości. Z chlebem zwykłym i bułkami wygrywają chipsy, płatki śniadaniowe, pączki, drożdżówki, pizzerki. Pieczywo nie jest już posiłkiem samym w sobie, ale stanowi bazę ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... Chyba nie ma nic lepszego pod słońcem niż domowe wypieki. To właśnie do nich często wracamy myślami, przypominając sobie czasy błogiego dzieciństwa i smak drożdżówki albo pysznego tortu ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... kupić bez problemu w sklepach. Ale tylko te świeże prawdziwie rozpieszają podniebienie, a zwłaszcza, gdy podawane są na ciepło np. wprost z grilla. Kluski z bryndzą - przepis na ich wykonanie ... nie jest skomplikowany. Najpierw należy bryndzę ...

dawno temu

Kalorie - jak je policzyć?

... kcal, z 1 g tłuszczu - 9 kcal, z 1 g węglowodanów - 4 kcal. Ponadto stosuje się również przelicznik: 1 g alkoholu etylowego - 7 kcal. Przykładowo - 100 g drożdżówki zawiera 6 g białka, 9 g tłuszczu ... i 50 g węglowodanów. Zatem liczba kalorii ...

dawno temu

Na jagody

... pierogi i drożdżówki. Oto kilka przepisów, które uczestniczyły w akcji "Jagodowo nam!". Pierożki z jagodamiJagodziankiMuffiny jagodoweLody borówkoweTarta z owocami leśnymi ...

dawno temu

Księga skarg i zażaleń

... To było tak: w pewne pochmurne, listopadowe popołudnie przyjechała do mnie w odwiedziny mama i przyniosła drożdżówki. Dokładniej: jagodzianki. Zrobiłam herbatę i kawę, postawiłam na stole różne ... łakocie i usadowiłyśmy się wygodnie na kanapie, ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... oleju,1 torebka sosu pieczeniowego,2 jajka,pół szklanki mleka. Farsz: 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,0,5 kg twarogu,100 g bryndzy,100 g oscypka,50 g czosnku niedźwiedziego,5 ząbków czosnku ... ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... dodaj do mięsa mielonego bryndzę, jajko oraz sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i formuj kuleczki wielkości orzecha. Obtocz je w mące. 2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. 3. Powstaje ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... , płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi produkty słodzące ... łyżki serku cottage, kabanos, sok z ...

dawno temu

Powiązane Tematy