Bezmięsna papryka w kompozycji z grzybami.
Składniki:
- 4 duże, mięsiste czerwone papryki,
- 25 dag pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 duży pomidor,
- 4 łyżki grzybowej Ramy Creme Bonjour,
- 3 łyżki margaryny Rama Classic,
- 1 szklanka bulionu,
- bazylia,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Paprykę umyć, osuszyć. Odciąć szypułki i delikatnie, by nie uszkodzić strąków, wyjąć gniazda nasienne.
2) W dużym rondlu stopić 2 łyżki margaryny, włożyć paprykę, lekko posolić i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie.
3) Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki dokładnie oczyścić, posiekać. Przyrumienić na margarynie lub oliwie.
4) Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek wymieszać z natką pietruszki i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5) Farszem napełnić paprykę. Ułożyć ją w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Zalać szklanką bulionu.Przykryć i dusić ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190` C.
6) Odkryć, na każdej papryce położyć duży plaster pomidora, łyżkę Ramy Creme Bonjour, posypać bazylią. Zapiekać jeszcze 10-15 min.
Jak podawać?
Podawać jako osobne gorące danie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |