Dodatki do blinów (kuchnia rosyjska) - Przepis

Przepis kulinarny
Dodatki do blinów (kuchnia rosyjska) Zobacz 5 zdjęć

Im więcej ich na stole - tym większa przyjemność jedzenia. Podstawowe to śmietana i roztopione masło.Klasycznie wykwintne - to kawior i łosoś. Wydaje się, że znakomicie do blinów pasują wszelkie dipy ziołowe.Śledź korzenny i zdecydowanie doprawione ryby. Marynaty i kiszonki, wytrawnie lub słodko usmażone owoce.Wszelka inwencja jest na miejscu i nie powoduje trzęsienia ziemi. Dodatków jest sporo. Jeśli jeden z nich się nieudał - trudno - na następnej imprezie/kolacji/śniadaniu zastąpimy go czymś innym. Bliny możemy zjadać palcami,choć widzę, że coraz rzadziej jest to stosowane.

Składniki:

1) Śmietana. Powinna być gęsta i tłusta. Oczywiści dbający o linię wybiorą prawdopodobnie mniejszą zawartość tłuszcz.Śmietanę doprawiamy nieco solą i sokiem z cytryny. Lekko ubijamy, aby stała się puszysta i lekka.

2) Masło topimy na patelni. Przelewamy do dzbanuszka, dbając by było wolne od wszelkich zanieczyszczeń,jakich w naszym maśle jest wiele. Powinno być ciepłe.

3) Kawior. Do szklanego, niedużego naczynia nakładamy kawior (ew. może pozostać w firmowym opakowaniu,jeśli nie mamy go zbyt wiele). Idealnie jest, gdy naczynie z kawiorem możemy umieścić w większym, wypełnionym lodem.Wokół układamy nieco grubsze półplasterki cytryny. Kawior można dostać w różnych cenach.Najszlachetniejszy i najdroższy z bieługi po tani kawior z taszy (lumpfish).

4) Łosoś i ryby wędzone. Na płaskim talerzu układamy wędzonego łososia. Znakomite są wszelkie rybywędzone - najlepiej gdy dosyć tłuste, jak ryba maślana lub flądra. Dokładamy cytrynę w półplasterkach.

5) Jajka ugotowane na twardo siekamy na drobne częsci. Solimy i posypujemy pieprzem.

6) Śledź korzenny. Śledzi nie moczymy, a jedynie płuczemy w wodzie. Kroimy w kostkę. Dodajemy posiekanącebulę (można ją przedtem sparzyć). Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny.

7) Do twarożku naturalnego dodajemy skrojony szczypiorek (lub dymkę) i ząbek czosnku.Solimy i pieprzymy do smaku. Odrobina soku cytrynowego.

Jak podawać?

Wszystkie dodatki, które opisałam (poza masłem) podajemy schłodzone. W oddzielnych naczyniach. Bliny powinny być gorące.

Uwagi:

Najlepiej przygotować je w czasie gdy odstawiamy bliny po raz ostatni do rośnięcia i włożyć do lodówki dla schłodzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Porcje?
Kaloryczność?

Dodatki do blinów (kuchnia rosyjska): Podobne przepisy

Dodatki do blinów (kuchnia rosyjska): wypróbuj również

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... Bliny to odpowiednik naszych naleśników. Ich przygotowanie jest równie proste. Zbytnio się nie natrudzisz, a ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... Kuchnia czeska zaliczana jest do jednych z najbardziej smakowitych i wyjątkowych w całej Europie Środkowej. Podczas wizyty w tym kraju nie można przegapić okazji, by spróbować kilku dań tradycyjnych, których na próżno szukać gdzie indziej. Które ...

9 miesięcy temu

Dodatki do herbaty

...   Zapomnijcie o herbacie słodzonej cukrem. Pora wprowadzić do tego napoju pitego codziennie, nieco inne dodatki, które sprawią, że nasz organizm zyska kilka cennych profitów. Jakie przyprawy do herbaty możemy użyć? Poznaj kilka ciekawych ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak przez nas uwielbianymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Kuchnia regionalna Polski nie wykorzystuje egzotycznych i trudno dostępnych produktów ... , lecz przy pomocy dobrze znanych ...

dawno temu

Dodaj... dodatki

... Znani styliści wielorotnie w wywiadach podkreślają, że w tworzeniu kreacji ważne są dodatki, dlatego też w moim modowym opisie Nowego Jorku nie mogło zabraknąć tego wątku. Przechadzając się ulicami ... Manhattanu baczną uwagę zwracałam na to, ...

dawno temu

Dodatki do czarnej sukienki

... . Wymieniać można bez końca. W czym tkwi tajemnica małej czarnej? W jej uniwersalnym kroju oraz możliwości dobierania dodatków. Do czarnej sukienki pasuje niemal wszystko. Zależnie od dodatków strój może być bardzo elegancki lub dość swobodny. ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... Potrawy tajskie inspirowane są często kuchnią chińską i indyjską. Główną różnicą jest jednak dobór oryginalnych składników, które nadają daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Specjały kuchni ... tajskiej uznawane są za jedne z ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem upodobań kulinarnych odkrywców Czarnego Lądu. Dominantę stanowią potrawy mięsne, a na deser tubylcy serwują świeże owoce lub regionalne słodkości ... w towarzystwie kawy lub herbaty miętowej. Z ...

dawno temu

Kuchnia chińska

...   Kuchnia chińska, w odróżnieniu od tego, co zwykło się o niej uważać, jest połączeniem gotowania, magii, mistycyzmu i sztuki. Smak dań w tej dalekowschodniej kuchni jest wypadkową wielu czynników ... : doboru składników, sposobu gotowania, ...

dawno temu

Obracana kuchnia idealna dla twojego domu

... Czy zdarzyło wam się kiedyś narzekać, że macie w kuchni za mało miejsca, że garnki się wam nie mieszczą, że nie ma miejsca na zmywarkę? Teraz nie będzie to już problemem. Co więcej, wasza kuchnia pozostanie w zasadzie niezauważona. ... Czy ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian ... znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... Poznawszy bliżej kuchnię europejską, kuchnię afrykańską i kuchnię azjatycką, warto bliżej przyjrzeć się baśniowemu zakątkowi świata, jakim są tereny zamieszkiwane przez Arabów. Często z powodu ... niewyjaśnionego uprzedzenia rezygnujemy z ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... . Z czasem okazuje się, że tradycja kuchni polskiej kryje w sobie ogrom tajemnic, bowiem jedzenie w Polsce nie ogranicza się do zestawu obiadowego składającego się z ziemniaków, kotleta schabowego ... i mizerii. Jedną z bardziej ...

dawno temu

Wyposaż się w oryginalne dodatki wiosenne!

... dobranym dodatkom. Tej wiosny w sklepach znajdziesz ogromną różnorodność obuwia, torebek i biżuterii, a wszystko w niezwykle oryginalnych, unikalnych odsłonach. Zainspiruj się najciekawszymi dodatkami znanych projektantów i popularnych ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... . Wielka Brytania to niewątpliwie państwo o wysokiej pozycji międzynarodowej, którą zawdzięcza przede wszystkim licznym podbojom kolonialnym. Jaki to miało wpływ na kuchnię tego państwa? Czy prawdą ... jest, że angielskie jedzenie nie należy do ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię ...

dawno temu

Powiązane Tematy