Dobra metoda na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Proste do wykonania.Chrupiące i delikatne w smaku. Można je doprawiać wg własnego gustu. Tak by pasowały smakiem do pozostałej części dania.Można je podać z uduszonymi jarzynami sezonowymi. Np. peperonatą, którejprzepis znajdziecie w Czarnej Oliwce.
Składniki:
- 20 dkg ryżu,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 jajko,
- gałązka rozmarynu,
- masło i olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1) Ryż gotujemy tak jak zawsze, swoją ulubioną metodą.Może też zdarzyć się, że zostanie trochę ryżu z poprzedniego dnia.
2) Ostudzony ryż wkładamy do miski. Dorzucamy drobno posiekany rozmaryn(lub inne ziółka, które lubicie i które będą pasowały do całości przygotowywanego przez was dania).Dodajemy jajko, sól (solimy dość zdecydowanie), pieprz. Całość mieszamy dokładnie.
3) Rozgrzewamy na patelni olej z dodatkiem masła. Kiedy tłuszcz jest gorący, układamy na nimuformowane dłonią kotleciki. Na patelni przypłaszczamy je nieco. Powinny być wysokie na ok. 7 mm.
4) Smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni osączamy przez chwilę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Bardzo dobrze komponują się z rybą w sosie lub duszonym mięsem, z duszonymi, sezonowymi jarzynami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 3 zł |