Nieodmiennie kojarzą mi się z wakacjami. Prymitywną kuchnią. Łapkami umorusanych dzieci.Pochłaniane w niebywałych ilościach i tempie. Bardzo dobrze - bo najlepsze są jeszcze gorące,świeżo osypane cukrowo-pudrowym śnieżkiem. Kiedy je smażyć? Gdy pojawią się papierówki - pierwszeletnie jabłka.
Składniki:
- 20 dkg mąki,
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
- 3 jajka,
- 4 nieduże jabłka (papierówki),
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania),
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1) Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamyna chwilę w spokoju. W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazdanasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
3) Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiłysię na nim swobodnie.
4) Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni.Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach.
5) Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię placuszków osypujemy cukrem pudrem.
Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Takie są najsmaczniejsze. Jeśli lubicie cynamon, można go dorzucić do cukru pudru.
Uwagi:
Jeśli krojenie jabłek na krążki przysparza wam trudności, możecie je pokroić w mniejsze, płaskie cząstkii nakładać je w większej ilości na jeden placek.
Po każdej partii usmażonych placków wybieramy przypalone drobinki ciasta i uzupełniamy "zabrany" przez placki olej.Czekamy, aż znów się dobrze zagrzeje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 8 zł |