Jedzone łyżką ze wspólnej miski, z prawdziwym, zsiadłym mlekiem, są przepysznym daniem na upalny,letni dzień. Do tego kawałek zimnego masła lub wielkie skwarki z boczku wędzonego. Tylko latem tak smakują.Tylko młode. Tylko oskrobane, a nie obrane. Suto posypane koprem.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1 płaska łyżka masła,
- 1 pęczek koperku,
- ew. 20 dkg wędzonego boczku,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki moczymy przez chwilę w zimnej wodzie (po takim zabiegu skórka schodzi nieco łatwiej),a następnie zeskrobujemy skórkę nożem. Usuwamy oczka. Można umyć je porządnie szczotkąi ugotować w bardzo jeszcze cieniutkich "mundurkach".
2) Nastawiamy na ogień, dodając do garnka sól do smaku i kilka gałązek kopru. Gdy są już miękkie,z garnka usuwamy koperek. Odlewamy wodę. Ziemniaki stawiamy z powrotem na ogniui po chwili odparowania wrzucamy do niego płaską łyżkę masła. Potrząsając garnkiem na ogniu,rozprowadzamy masło po ziemniakach. Dorzucamy posiekany koper w ulubionej ilości.Potrząsając zawartością dość łagodnie, staramy się wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
3) Ziemniaki wyrzucamy na miskę. Wierzch posypujemy resztą koperku.
W wersji z boczkiem:
1) Gdy ziemniaki są "na dogotowaniu", na patelni smażymy cienkie i dość duże plasterki boczku.Są gotowe, gdy się apetycznie zarumienią.
Jak podawać?
W misce. Do tego podajemy świeże, zimne masło. Zsiadłe mleko. W wersji z boczkiemostatnim elementem kładzionym na miskę z ziemniakami są zrumienione plasterki boczku.
Uwagi:
Przygotowanie ziemniaków do gotowania przez oskrobanie, a nie obieranie jest żmudniejsze.Niszczy ręce. Ziemniaki wyglądają w pierwszej chwili mniej apetycznie. Ale po ugotowaniu,ich charakterystyczny wygląd sprawia, że od razu wiemy, że mamy do czynienia z młodymiziemniakami. Smak różni się na korzyść od tych obieranych nożem.
Co do kaloryczności tej potrawy - wszystko zależy od was. Jak wiele zimnego masła wylądujena ziemniakach, ile plasterków boczku zgarniecie dla siebie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |