Peperonata - Przepis

Przepis kulinarny
Peperonata Zobacz 3 zdjęcia

Wykonanie nie sprawi trudności. Najsmaczniejsza z naprawdę dojrzałych pomidorów i papryki.Wtedy aromat i smak są głębokie, esencjonalne. To smak dojrzałego, słonecznego lata.Może być jedzona solo lub jako dodatek do mięsa. Przepis pochodzi z kuchni włoskiej.

Składniki:

- 4 papryki,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól,
- ocet winny,
- kilka listków bazylii (opcjonalnie) lub innych świeżych ziół.

Jak przyrządzić?

1) Cebulę kroimy na półtalarki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w sporą kostkę.Pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem idzie to znacznie łatwiej) i dzielimy na ósemki,które jeszcze raz przekrawamy. Ci, którzy nie lubią pestek z pomidora, mogą je usunąć podczas krojenia pomidora.Czosnek rozdrabniamy.

2) Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporo oliwy, tak by przykrywała swobodnie całe dno. Kładziemy cebulę,a potem czosnek. Na to kładziemy paprykę, a po chwili rozdrobnione pomidory.Całość skrapiamy oliwą od góry.

3) Patelnię przykrywamy pokrywką. Jarzyny dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie odkrywamyna chwilę patelnię. Delikatnie mieszamy jej zawartość i solimy dość zdecydowanie. Sprawdzamy, na ile miękkajest papryka. W zależności od jej stanu, dusimy naszą peperonatę odpowiednio długo. Zwykle jest to nie więcejniż 10 min. Gdy papryka jest już naprawdę miękka, pozostawiamy patelnię odkrytą i odparowywujemy sos,który puściły pomidory. Jedni wolą nieco gęściejszą peperonatę, inni lubią, kiedy niemal pływa w pomidorowo-oliwnym sosie.

4) Kiedy duszenie jest już na ukończeniu, dorzucamy kilka rozdrobnionych listków bazylii i skrapiamy octemwg własnego uznania. Po wyłączeniu ognia, zostawiamy na patelni pod przykryciem na chwilę. Smaki łączą sięw piękną, esencjonalną całość.

Jak podawać?

Jeszcze bardzo ciepłą, ale nie parzącą. Wtedy wszystkie smaki i aromaty są doskonałe. Na niewielkich miseczkach z chlebem.Jako dodatek do zdecydowanego w smaku mięsa. Pyszna jest na zimno. Do gorąceo dania. Lub jako oddzielna jarzyna.

Uwagi:

Proporcje można zmienić na korzyść papryki. Zioła można dodać różne, w zależności od fantazji. Najlepiej z "rodziny"śródziemnomorskiej. Świeże. Podawaną na zimno można bardziej zagęścić przez odparowanie. Cały czas jednakzważając, aby kawałki papryki pozostały całe. Wtedy można również dodać nieco więcej octu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3-4 osoby
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt10 zł

Peperonata: Podobne przepisy

Powiązane Tematy