Sztuka mięsa - Przepis

Przepis kulinarny
Sztuka mięsa Zobacz 3 zdjęcia

To klasyczny pomysł kulinarny. Do dzisiaj mile widziany. Danie podawane na wszystkich stołach Europy.W każdym regionie ma nieco inny skład, nieco inny smak. Nasz przepis zbliżony jest do tego,jakim posługiwał się kucharz cesarza Franciszka Józefa. Był wielkim miłośnikiem sztuki mięs.Podawano je - ku zaskoczeniu gości - na wytwornych przyjęciach u cesarza. Były i są jadanew domach, którym daleko do przepychu pałaców.

Składniki:

- co najmniej 2 kg mięsa wołowego, tzw. krzyżówki,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 4 góździki,
- sól, ziarno pieprzu,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- jarzyny do przybrania, np: zielony groszek, fasolka szapragowa.

Jak przyrządzić?

1) Wkładamy mięso na gotująca się wodę w dużym garnku. Gdy woda ponownie się zagotuje,zmniejszamy ogień. Woda powinna jedynie "mrugać". Dodajemy włoszczyznę, wkładamy cebulęz wbitymi w nią goździkami. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Solimy.

2) Gdy jarzyny, które możemy podać wraz ze sztuką mięsa, są miękkie (np. marchewka, por),wyjmujemy je z rosołu. Mięso gotujemy dalej tak długo, aż stanie się miękkie.Trwa to zwykle ok. 2 godz. Gdy jest miękkie wyjmujemy je delikatnie z wywaru.

3) W nieduży garnuszek przelewamy część wywaru z wołowiny. Gotujemy na nim fasolkęszparagową lub groszek zielony, który będzie podawany wraz ze sztuką mięsa.

4) Mięso powinno być zupełnie miękkie. Trzeba je kroić na dość grube plastry naprawdęostrym nożem. Wydając na stół, lekko zraszamy je wywarem, w którym się gotowało.

Jak podawać?

Najczęściej z ziemniakami z wody, z jarzynami, z którymi sie gotowała, oraz tymi, które przygotowaliśmydodatkowo. Oddzielnie podajemy sos chrzanowy: zimny lub gorący. Na stole mogą sie pojawić korniszony i inne przetwory z jarzyn w occie.

Uwagi:

Ten, wydawałoby się, całkiem duży kawałek mięsa po ugotowaniu stanie się znacznie mniejszy.

Mięso wkładamy na wrzątek, aby po ugotowaniu było soczyste. Wywar jest znakomitą podstawą wiele zup. Niestety, od całkiem niedawna cena tego dania podniosła się wyraźnie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt40 zł

Sztuka mięsa: Podobne przepisy

Sztuka mięsa: wypróbuj również

Sztuka rozmowy

... tego jest zniechęcenie do wyjścia na spotkanie towarzyskie i zmęczenie po powrocie z niego. Dlaczego? Dlatego, że sztuka prawdziwej rozmowy polega głównie na umiejętności słuchania. ... tego jest zniechęcenie do wyjścia na spotkanie towarzyskie ...

dawno temu

Capoeira jako sztuka walki

... Choć historia uprawiania capoeiry w Polsce nie jest długa, to pojawia się coraz więcej szkół, w których możemy rozpocząć naukę tej wyjątkowej sztuki walki. Dzięki połączeniu nauki gry ... na instrumentach, wykładów ideologicznych oraz ćwiczeń ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Modularny kaloryfer niczym dzieło sztuki

... niesamowita rzeźba naścienna, jakieś dzieło sztuki. A tu proszę, jakie zaskoczenie - jest to kaloryfer, ale nie taki zwyczajny. Od teraz nie tylko będziecie mogli ogrzać swoje mieszkanie, ale co więcej, zrobić to w sposób niezwykle gustowny. ... ...

dawno temu

Sos do mięsa

... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić ... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub (w bardziej rygorystycznym wydaniu) na dietę wegańską. Czy mięso można bezkarnie wykluczyć z naszego jadłospisu ... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. ... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... Walory zdrowotne mięsa wieprzowego od dawna są przedmiotem krańcowo różnych opinii. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. ... ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Sztuka uwodzenia mężczyzn

... tajemniczej aury. Krok 5 Sztuka uwodzenia mężczyzn to także odpowiednie zachowanie. Na pierwszej randce nie powinnaś mu zdradzać całego życiorysu. Spraw, by poznawał cię krok po kroku, powoli, docierając stopniowo do coraz ciekawszego wnętrza.   ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Malowanie waginą - kontrowersyjna sztuka?

... Milo umieszcza w swojej waginie specjalne pojemniki (jajka) z farbą, które później wyrzuca na rozłożone płótno. Jaja pękając rozlewają farbę i tworzą abstrakcyjne obrazy. Co o tym myślicie? Czy w Polsce możliwy byłby taki performance? Czy sztuka ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... Mięso w diecie dziecka pojawia się już ok. 7. miesiąca życia i jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na żelazo. A co zrobić, gdy dziecko nie je mięsa i za żadne skarby świata nie chce przełknąć nawet odrobinki? ... Mięso w diecie ...

dawno temu

Sztuka medytacji

... na spełnianie swoich marzeń bez negatywnego wpływu na wypełnianie ciążących na nas powinności jest odpowiednie zdystansowanie się do rzeczywistości i naładowanie energią. Idealnie nadaje się do tego sztuka ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Niesamowita chińska sztuka zdobienia paznokci

... To zadziwiające, ile można zdziałać na tak małej powierzchni, jaką jest płytka paznokciowa. Tymczasem sztuka zdobnictwa w tej sferze ciągle się rozwija, a techniki stają się bardziej zaawansowane. Kwestią czasu było kiedy szał paznokci opanuje ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Powiązane Tematy