To klasyczny pomysł kulinarny. Do dzisiaj mile widziany. Danie podawane na wszystkich stołach Europy.W każdym regionie ma nieco inny skład, nieco inny smak. Nasz przepis zbliżony jest do tego,jakim posługiwał się kucharz cesarza Franciszka Józefa. Był wielkim miłośnikiem sztuki mięs.Podawano je - ku zaskoczeniu gości - na wytwornych przyjęciach u cesarza. Były i są jadanew domach, którym daleko do przepychu pałaców.
Składniki:
- co najmniej 2 kg mięsa wołowego, tzw. krzyżówki,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 4 góździki,
- sól, ziarno pieprzu,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- jarzyny do przybrania, np: zielony groszek, fasolka szapragowa.
Jak przyrządzić?
1) Wkładamy mięso na gotująca się wodę w dużym garnku. Gdy woda ponownie się zagotuje,zmniejszamy ogień. Woda powinna jedynie "mrugać". Dodajemy włoszczyznę, wkładamy cebulęz wbitymi w nią goździkami. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Solimy.
2) Gdy jarzyny, które możemy podać wraz ze sztuką mięsa, są miękkie (np. marchewka, por),wyjmujemy je z rosołu. Mięso gotujemy dalej tak długo, aż stanie się miękkie.Trwa to zwykle ok. 2 godz. Gdy jest miękkie wyjmujemy je delikatnie z wywaru.
3) W nieduży garnuszek przelewamy część wywaru z wołowiny. Gotujemy na nim fasolkęszparagową lub groszek zielony, który będzie podawany wraz ze sztuką mięsa.
4) Mięso powinno być zupełnie miękkie. Trzeba je kroić na dość grube plastry naprawdęostrym nożem. Wydając na stół, lekko zraszamy je wywarem, w którym się gotowało.
Jak podawać?
Najczęściej z ziemniakami z wody, z jarzynami, z którymi sie gotowała, oraz tymi, które przygotowaliśmydodatkowo. Oddzielnie podajemy sos chrzanowy: zimny lub gorący. Na stole mogą sie pojawić korniszony i inne przetwory z jarzyn w occie.
Uwagi:
Ten, wydawałoby się, całkiem duży kawałek mięsa po ugotowaniu stanie się znacznie mniejszy.
Mięso wkładamy na wrzątek, aby po ugotowaniu było soczyste. Wywar jest znakomitą podstawą wiele zup. Niestety, od całkiem niedawna cena tego dania podniosła się wyraźnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 40 zł |