Zwykle jadane z owocami morza. Przyprawiane sosami. Ja proponuję wam wersję lekką, idealną na upalny, letni podwieczorek. Niestety to dość droga przyjemność.
Składniki:
- 2 avocado,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza,
- 6 łodyg selera naciowego,
- 1 cytryna,
- 1 jajko na twardo,
- zielona pietruszka (5-6 łodyżek),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Banany kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną ze skórki pomarańczękroimy na cienkie plasterki, które z kolei przecinamy na ćwiartki. Seler pozbawiamy włókien;kroimy na cienkie i krótkie słupki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Staramy się nie tracić soku,jaki wypływa z pomarańczy. Miskę wstawiamy do lodówki.
2) Jajko na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną pietruszką.
3) Owoce avocado dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Miejsca przekrojenia skrapiamy staranniesokiem z cytryny. Wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę.
4) Do owoców w misce dokładamy pokrojone składniki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz.Jeśli uznacie to za konieczne dla smaku, możecie dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny.
5) W wydrążone skórki avocado nakładamy czubato sałatkę. Wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu. Na podwieczorek. Jako jedno z entree dłuższego przyjęcia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 22 zł |