Już są. Teraz pierwsze i drogie. Takie najbardziej smakują. Proponuję jedynie lekkiezawirowanie wokół ich naturalnego smaku i aromatu, który tak cieszy. Przekrojenie owoców powodujeuwolnienie się pięknego zapachu truskawki oraz wypuszczenie nieco soku. Stają się wilgotniejsze.Odrobina alkoholu sprawia, że wszystkie smaki stają się intensywniejsze. Znakomite i eleganckie;na pierwsze w tym sezonie smakowanie.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 opak. śmietany (dla liczących kalorie - 1 opak. jogurtu),- 10 dkg cukru pudru,
- świeża mięta,
- 1 kieliszek dobrej brandy.
Jak przyrządzić?
1) Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na drobniejsze, w miarę równe części.Układamy od razu w naczyniu, w którym będziemy je podawać. Po ułożeniu 1 warstwy skrapiamylekko alkoholem. Kładziemy kilka drobnych listków mięty i zaczynamy układanie nowej warstwy.Postępujemy tak, aż do wyczerpania owoców. Tak przygotowane truskawki stawiamy w chłodnym miejscu na ok. 20 min.
2) Śmietanę możemy potraktować dwoiście. Najprostszym sposobem będzie wymieszanie jej dokładniez 2 łyżkami cukru pudru i wstawienie do lodówki dla schłodzenia. Druga możliwość - to zrobienie bitej śmietany,co wymaga zaopatrzenia się w jej wysokoprocentową wersję i zajmuje ok. 10 min.
3) Bezpośrednio przed wydaniem, wierzch owoców posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemydrobnymi listkami mięty. Jeśli macie własne truskawki, możecie gdzie niegdzie wsunąć mały truskawkowylistek, a na czubku piramidki włożyć pięknie pachnący kwiat truskawki.
Jak podawać?
Z cukrem pudrem i ze śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 17 zł |