Wołowina z grzybami mun - Przepis

Przepis kulinarny
Wołowina z grzybami mun Zobacz 4 zdjęcia

Składniki do tej potrawy rodem z Chin możemy przygotować wcześniej.Samo wykonanie i podanie - to kwestia dosłownie 10 min. Grzyby mun są dostępnew większych sklepach, ale chyba jeszcze ciągle rzadko i nieufnie przez nas używane.Same w sobie nie mają żadnego szczególnego smaku. W połączeniu ze zdecydowanymsmakiem wołowiny, okazują się bardzo właściwym dodatkiem.

Składniki:

- 30 dkg wołowiny (zrazówka lub rostbef),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 kieliszek wódki,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 dkg grzybów mun (mała garść),
- olej,
- imbir.

Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 1 kieliszek wódki,
- 1/3 szklanki wody.

Jak przyrządzić?

1) Grzyby zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą w sporej misce, gdyż pęcznieją i "rozrastają"się dość znacznie. Po 20 min. powinny osiągnąć swoje właściwe rozmiary.

2) Mięso kroimy na cienkie plastry, a potem cienkie paski długości 5-6 cm. Wkładamy je do miskii tam mieszamy dokładnie z sosem sojowym, wódką i mąką ziemniaczaną. Dodajemy 2-3 plasterkipokrajanego drobno imbiru. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz.

3) Grzyby płuczemy i kroimy na nieco mniejsze części. Osączamy z wody.

4) Przygotowujemy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki wody mieszamy razem.

5) Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Smażymy je ok. 2-3 min. cały czas poruszająci przewracając je energicznie na patelni. Powinno być obsmażone ze wszystkich stron. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze ok. 2 min.

6) Sos mieszamy dokładnie, aby mąka ziemniaczana była dobrze rozmieszana i zalewamy składniki na patelni.Mieszamy jeszcze raz całość, doprowadzając jednocześnie sos do właściwej gęstości. Powinien oblepiać wszystkie składniki, pozostająć w lekko "kisielowatej" konsystencji.

Jak podawać?

Najlepiej natychmiast po przygotowaniu. Najsmaczniej z ryżem.

Uwagi:

Wszystkie działania na patelni wykonujemy na dużym ogniu, mając dobrze rozgrzaną patelnię. Są oczywiście specjalne patelnie do przygotowywania potraw chińskich. Ale dysponując całkiem zwyczajną, przygotujemy smaczne wydanie tej potrawy.

3.50
2 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniedużo
Przybliżony koszt12 zł

Wołowina z grzybami mun: Podobne przepisy

Wołowina z grzybami mun: wypróbuj również

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Grzyb na ścianie? Czemu nie!

... Styczniowa pogoda potrafi zaskoczyć. Najpierw zaśnieżyła chodniki, zmroziła kończyny a teraz odwilż. Wraz z roztopami na ścianach niektórych mieszkań pojawia się… grzyb. Podczas gdy jedni walczą ... z infekcją ściany próbując pozbyć się ...

dawno temu

Gdy zatrujesz się grzybami

... Zbieranie grzybów to bardzo odpowiedzialne zadanie. Tu nie liczy się ilość, ale jakość. Każdy grzybiarz powinien znać gatunki grzybów oraz wiedzieć, jak postąpić na wypadek zatrucia. Jakie są objawy, które powinny cię zaniepokoić po zjedzeniu ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Powiązane Tematy