Składniki do tej potrawy rodem z Chin możemy przygotować wcześniej.Samo wykonanie i podanie - to kwestia dosłownie 10 min. Grzyby mun są dostępnew większych sklepach, ale chyba jeszcze ciągle rzadko i nieufnie przez nas używane.Same w sobie nie mają żadnego szczególnego smaku. W połączeniu ze zdecydowanymsmakiem wołowiny, okazują się bardzo właściwym dodatkiem.
Składniki:
- 30 dkg wołowiny (zrazówka lub rostbef),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 kieliszek wódki,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 dkg grzybów mun (mała garść),
- olej,
- imbir.
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 1 kieliszek wódki,
- 1/3 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą w sporej misce, gdyż pęcznieją i "rozrastają"się dość znacznie. Po 20 min. powinny osiągnąć swoje właściwe rozmiary.
2) Mięso kroimy na cienkie plastry, a potem cienkie paski długości 5-6 cm. Wkładamy je do miskii tam mieszamy dokładnie z sosem sojowym, wódką i mąką ziemniaczaną. Dodajemy 2-3 plasterkipokrajanego drobno imbiru. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz.
3) Grzyby płuczemy i kroimy na nieco mniejsze części. Osączamy z wody.
4) Przygotowujemy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki wody mieszamy razem.
5) Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Smażymy je ok. 2-3 min. cały czas poruszająci przewracając je energicznie na patelni. Powinno być obsmażone ze wszystkich stron. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze ok. 2 min.
6) Sos mieszamy dokładnie, aby mąka ziemniaczana była dobrze rozmieszana i zalewamy składniki na patelni.Mieszamy jeszcze raz całość, doprowadzając jednocześnie sos do właściwej gęstości. Powinien oblepiać wszystkie składniki, pozostająć w lekko "kisielowatej" konsystencji.
Jak podawać?
Najlepiej natychmiast po przygotowaniu. Najsmaczniej z ryżem.
Uwagi:
Wszystkie działania na patelni wykonujemy na dużym ogniu, mając dobrze rozgrzaną patelnię. Są oczywiście specjalne patelnie do przygotowywania potraw chińskich. Ale dysponując całkiem zwyczajną, przygotujemy smaczne wydanie tej potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |