Troszkę inna - bo przykryta z wierzchu ciastem. Złota, cienka skorupka wygląda bardzo apetycznie. Delikatna. Z charakterystycznym smakiem, jaki dają pory. Najsmaczniejsza bardzo ciepła.
Składniki:
Przygotowane na tortownice nie większą niż 21 cm.
Ciasto:
- 25 dkg mąki szymanowskiej,
- 7 dkg masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 płaskie łyżki wody.
Farsz:
- 5 dkg masła,
- 4 spore pory (tylko jasna część pora),
- 1 opakowanie sera brie ( 15 dkg),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1/3 opak. śmietany 18% lub 22%,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1) Na mąkę wymieszaną z solą kładziemy stużki masła. Rozdrabniamy je palcami. Robimy to szybkoi w chłodnym miejscu. Jajka mieszamy i wylewamy na mąkę z masłem (odrobinę masy jajecznejzostawiając na smarowanie ciasta). Dodajemy wodę.
2) Szybko zagniatamy całość na spoistą i elastyczna masę. Wkładamy do lodówki na 1/2 godz.
Farsz:
1) Pory kroimy na cienkie talarki. Na patelni z masłem dusimy je najpierw pod przykryciem, po kilku minutach bez pokrywki.Staramy się, aby nie przyrumieniły się zanadto. Zostawiamy do wystygnięcia.
2) Ser brie pozbawiamy skórki i kroimy na drobne kawałki. To dosyć niewdzięczne zajęcie;na pewno łatwiej pójdzie, gdy ser będzie schłodzony.
3) Do rozmieszanych jajek dodajemy śmietanę, nieco soli i gałki muszkatołowej.
Wykonanie całości:
1) Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną nieco większą od drugiej. Tą większą wyklejamy natłuszczoną tortownicę,formując brzeg o wys. 1 cm.
2) Na spód ciasta kładziemy uduszone pory. Na to rozsypujemy w miarę regularnie kawałki sera brie.Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.
3) Wystający brzeg ciasta smarujemy jajkiem, które zostawiliśmy. Pozostałą część ciasta wałkujemyna cienki placek. Kładziemy go na wierzch formy z tartą. Ostrym nożem przykrawamy do formy.Jest to prostsze, niż wam się wydaje w pierwszej chwili. Dociskamy palcami brzegi obu warstw dość ściśle.Na środku wycinamy dziurkę wielkości 50-groszówki.
4) Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy je - w miarę możliwości równo - do lodówki na 10 min.Rozgrzewamy piekarnik (180 st. C). Ciasto po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze raz jajkiem i wkładamydo piekarnika. Na ogół po 30 min. jest upieczone. Musicie sami sprawdzić - gdy stanie się pięknie złociste,z nieco ciemniejszymi brzegami - jest gotowe. Dajemy tarcie chwilę przestygnąć, kilka minut. Potem serwujemy.
Jak podawać?
Domowa w swym charakterze i smaku. Więc tak ją traktujemy. Kroimy na dość cienkie kawałki, bo najwygodniej je się palcami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |