Tarta z serem brie i porami - Przepis

Przepis kulinarny
Tarta z serem brie i porami Zobacz 4 zdj臋cia

Troszk臋 inna - bo przykryta z wierzchu ciastem. Z艂ota, cienka skorupka wygl膮da bardzo apetycznie. Delikatna. Z charakterystycznym smakiem, jaki daj膮 pory. Najsmaczniejsza bardzo ciep艂a.

Sk艂adniki:

Przygotowane na tortownice nie wi臋ksz膮 ni偶 21 cm.

Ciasto:
- 25 dkg m膮ki szymanowskiej,
- 7 dkg mas艂a,
- 1 jajko,
- 1 偶贸艂tko,
- 1 艂y偶eczka soli,
- 3 p艂askie 艂y偶ki wody.

Farsz:
- 5 dkg mas艂a,
- 4 spore pory (tylko jasna cz臋艣膰 pora),
- 1 opakowanie sera brie ( 15 dkg),
- 1 jajko,
- 1 偶贸艂tko,
- 1/3 opak. 艣mietany 18% lub 22%,
- s贸l,
- ga艂ka muszkato艂owa.

Jak przyrz膮dzi膰?

Ciasto:
1) Na m膮k臋 wymieszan膮 z sol膮 k艂adziemy stu偶ki mas艂a. Rozdrabniamy je palcami. Robimy to szybkoi w ch艂odnym miejscu. Jajka mieszamy i wylewamy na m膮k臋 z mas艂em (odrobin臋 masy jajecznejzostawiaj膮c na smarowanie ciasta). Dodajemy wod臋.

2) Szybko zagniatamy ca艂o艣膰 na spoist膮 i elastyczna mas臋. Wk艂adamy do lod贸wki na 1/2 godz.

Farsz:
1) Pory kroimy na cienkie talarki. Na patelni z mas艂em dusimy je najpierw pod przykryciem, po kilku minutach bez pokrywki.Staramy si臋, aby nie przyrumieni艂y si臋 zanadto. Zostawiamy do wystygni臋cia.

2) Ser brie pozbawiamy sk贸rki i kroimy na drobne kawa艂ki. To dosy膰 niewdzi臋czne zaj臋cie;na pewno 艂atwiej p贸jdzie, gdy ser b臋dzie sch艂odzony.

3) Do rozmieszanych jajek dodajemy 艣mietan臋, nieco soli i ga艂ki muszkato艂owej.

Wykonanie ca艂o艣ci:
1) Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 nieco wi臋ksz膮 od drugiej. T膮 wi臋ksz膮 wyklejamy nat艂uszczon膮 tortownic臋,formuj膮c brzeg o wys. 1 cm.

2) Na sp贸d ciasta k艂adziemy uduszone pory. Na to rozsypujemy w miar臋 regularnie kawa艂ki sera brie.Ca艂o艣膰 zalewamy przygotowan膮 mas膮 jajeczno-艣mietanow膮.

3) Wystaj膮cy brzeg ciasta smarujemy jajkiem, kt贸re zostawili艣my. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta wa艂kujemyna cienki placek. K艂adziemy go na wierzch formy z tart膮. Ostrym no偶em przykrawamy do formy.Jest to prostsze, ni偶 wam si臋 wydaje w pierwszej chwili. Dociskamy palcami brzegi obu warstw do艣膰 艣ci艣le.Na 艣rodku wycinamy dziurk臋 wielko艣ci 50-grosz贸wki.

4) Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Wk艂adamy je - w miar臋 mo偶liwo艣ci r贸wno - do lod贸wki na 10 min.Rozgrzewamy piekarnik (180 st. C). Ciasto po wyj臋ciu z lod贸wki smarujemy jeszcze raz jajkiem i wk艂adamydo piekarnika. Na og贸艂 po 30 min. jest upieczone. Musicie sami sprawdzi膰 - gdy stanie si臋 pi臋knie z艂ociste,z nieco ciemniejszymi brzegami - jest gotowe. Dajemy tarcie chwil臋 przestygn膮膰, kilka minut. Potem serwujemy.

Jak podawa膰?

Domowa w swym charakterze i smaku. Wi臋c tak j膮 traktujemy. Kroimy na do艣膰 cienkie kawa艂ki, bo najwygodniej je si臋 palcami.

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudno艣膰prosty
Porcje4-6
Kaloryczno艣膰du偶o
Przybli偶ony koszt12 z艂

Tarta z serem brie i porami: Podobne przepisy

Tarta z serem brie i porami: wypr贸buj r贸wnie偶

Tarta z fet膮

... przygotowania wy艣mienitych piero偶k贸w. R贸wnie dobrym rozwi膮zaniem jest upieczenie wy艣mienitej tarty. Przeczytaj poni偶szy artyku艂, a dowiesz si臋 o drzemi膮cych w niej mo偶liwo艣ciach znacznie wi臋cej. Po艣wi臋caj膮c chwil臋, poznasz tak偶e sprawdzony ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskro艣 francuskie. Wyra偶a si臋 to faktem, 偶e z po艂膮czenia prostych, 艣wie偶ych sk艂adnik贸w, kt贸re na piewszy rzut oka mog膮 ze sob膮 nie wps贸艂gra膰, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... danie kuchni francuskiej. Je偶eli i ty pragniesz spr贸bowa膰 paryskich specja艂贸w, przygotuj pyszn膮 tart臋 w dw贸ch nowych ods艂onach 鈥 z czekolad膮 i owocami lub z porem i bekonem. ... danie kuchni francuskiej. Je偶eli i ty pragniesz spr贸bowa膰 paryskich ...

dawno temu

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy si臋gn膮膰 do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedn膮 z propozycji jest przepis na tart臋 szpinakow膮. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzi臋ki szpinakowi b臋dzie ... pomys艂em na obiad jest przygotowanie ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszno艣膰

... Tarta cytrynowa 鈥 przepis na to ciasto odmieni tw贸j dzie艅. Jeszcze si臋 nie zdarzy艂o, by cz艂owiek jedz膮cy pyszno艣膰 si臋 nie u艣miechn膮艂, wi臋c je艣li chcesz poprawia膰 sobie nastr贸j, to do dzie艂a. 艢wie偶y cytrynowy kolor b臋dzie 艣wietnie wygl膮da艂 w taki ...

dawno temu

Tarta z jab艂kami

... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo piekarni. Ju偶 teraz zobacz, jak mo偶esz sprawi膰 swoim bliskim mi艂膮 niespodziank臋 i zapoznaj si臋 z przepisem na tart臋 z jab艂kami. ... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo ...

dawno temu

Epoisses - kr贸l wszystkich ser贸w!

... Przedstawi臋 dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon by艂 nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, kt贸ry zas艂yn膮艂 tak偶e w bran偶y kulinarnej, nazwa艂 go "kr贸lem ... wszystkich ser贸w".聽脡poisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Maseczki zw臋偶aj膮ce pory - pora na zmin臋

... Maseczki zw臋偶aj膮ce pory s膮 bardzo popularne, a to dlatego, 偶e wiele z nas ma problem z rozszerzonymi porami. Na szcz臋艣cie nie jeste艣my zupe艂nie bezbronne. S膮 sposoby, kt贸re pomog膮 nam poprawi膰 wygl膮d ... charakteryzuj膮 niestety rozszerzone pory. ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... sk艂adniku. St膮d tarty z cukini膮, cebul膮, r贸偶nymi rodzajami sera, w臋dlin czy przypraw. Wszystkie jednak 艂膮czy lekko艣膰 i oryginalno艣膰. ... Artyku艂 sponsorowany Tarta to danie na wskro艣 francuskie. Wyra偶a si臋 to faktem, 偶e z po艂膮czenia prostych, ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzi膰?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zw艂aszcza tych, kt贸re borykaj膮 si臋 z t艂ust膮 i mieszan膮 cer膮. Takie powi臋kszone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze staj膮 si臋 cz臋sto 藕r贸d艂em w膮gr贸w ... i pryszczy. Pojawia si臋 wi臋c kolejny ...

dawno temu

Jak zmniejszy膰 rozszerzone pory?

... Je艣li masz cer臋 z rozszerzonymi porami, na pewno chcia艂aby艣 je zmniejszy膰. To marzenie wielu kobiet. Niestety nie mo偶emy zmniejszy膰 por贸w na sta艂e, ale mo偶emy nauczy膰 si臋 jak post臋powa膰 z takim rodzajem cery, aby pory wydawa艂y si臋 optycznie ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneser贸w wina, a tak偶e sk艂adnik ch臋tnie wykorzystywany np. w kuchni w艂oskiej. Najwi臋kszym ich producentami s膮 Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunk贸w sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Deska ser贸w

... 聽 Serowe przek膮ski to rarytas cz臋sto podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym si臋 cechuj膮 poszczeg贸lne gatunki i z jakimi daniami smakuj膮 najlepiej? Je艣li nie 鈥 pora nadrobi膰 t膮 praktyczn膮 ...

dawno temu

Dania z serem

... Pono膰 wynaleziono go a偶 10 tysi臋cy lat temu. Dzi艣, wiele m贸wi si臋 o z艂ym wp艂ywie ser贸w na nasz organizm, jednak nie ka偶demu z nich mo偶na zarzuci膰 dzia艂anie powoduj膮ce wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. S膮 ...

dawno temu

Potrawy z porem

... wplata膰 w serwowane dania jak najcz臋艣ciej. Tak te偶 jest z porem. Jakie specja艂y mo偶emy wykona膰 wykorzystuj膮c to warzywo? ... z serem 偶贸艂tym, czerwon膮 fasolk膮 oraz majonezem. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem. Ch艂odnik 鈥 bia艂膮 cz臋艣膰 pora ugotuj z ...

dawno temu

Sery 偶贸艂te

... Cech przypisywanych 偶贸艂tym serom, za kt贸re je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy mo偶liwe jest bowiem przyrz膮dzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwyk艂ego dodatku ... 艣mietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Oryginalna deska z serami

... , ricotta i pecorino. Je艣li decydujesz si臋 na co艣 bardziej tradycyjnego, wybierz sery francuskie 鈥 camembert, brie, roquefort, le rustique, bleu de bresse czy livarot. Pomy艣l te偶 o innym kryterium wyboru ... czy mozarella, w malutkie kawa艂eczki. ...

dawno temu

Sa艂atka z pora i jajek

... Sa艂atka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarcza膰 organizmowi niezb臋dnych sk艂adnik贸w, zw艂aszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym 藕r贸d艂em witamin A, C, E i B6, a tak偶e potasu ... si臋 tak偶e najwa偶niejszym i najzdrowszym ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje si臋, 偶e r贸wnie smaczne mo偶e by膰 podanie sera w innej postaci ni偶 po艂o偶enie go na kanapki b膮d藕 dodanie do zapiekanki makaronowej. Je偶eli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazi膰 ... sobie bez niego 偶adnego posi艂ku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Jedz ser, b臋dziesz zdrowszy !

... 呕贸艂ty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, kt贸rzy sera nie lubi膮. Jak si臋 jednak okazuje, ser 偶贸艂ty dobrze wp艂ywa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale r贸wnie偶 na nasze ... 呕贸艂ty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Powi膮zane Tematy