Troszk臋 inna - bo przykryta z wierzchu ciastem. Z艂ota, cienka skorupka wygl膮da bardzo apetycznie. Delikatna. Z charakterystycznym smakiem, jaki daj膮 pory. Najsmaczniejsza bardzo ciep艂a.
Sk艂adniki:
Przygotowane na tortownice nie wi臋ksz膮 ni偶 21 cm.
Ciasto:
- 25 dkg m膮ki szymanowskiej,
- 7 dkg mas艂a,
- 1 jajko,
- 1 偶贸艂tko,
- 1 艂y偶eczka soli,
- 3 p艂askie 艂y偶ki wody.
Farsz:
- 5 dkg mas艂a,
- 4 spore pory (tylko jasna cz臋艣膰 pora),
- 1 opakowanie sera brie ( 15 dkg),
- 1 jajko,
- 1 偶贸艂tko,
- 1/3 opak. 艣mietany 18% lub 22%,
- s贸l,
- ga艂ka muszkato艂owa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto:
1) Na m膮k臋 wymieszan膮 z sol膮 k艂adziemy stu偶ki mas艂a. Rozdrabniamy je palcami. Robimy to szybkoi w ch艂odnym miejscu. Jajka mieszamy i wylewamy na m膮k臋 z mas艂em (odrobin臋 masy jajecznejzostawiaj膮c na smarowanie ciasta). Dodajemy wod臋.
2) Szybko zagniatamy ca艂o艣膰 na spoist膮 i elastyczna mas臋. Wk艂adamy do lod贸wki na 1/2 godz.
Farsz:
1) Pory kroimy na cienkie talarki. Na patelni z mas艂em dusimy je najpierw pod przykryciem, po kilku minutach bez pokrywki.Staramy si臋, aby nie przyrumieni艂y si臋 zanadto. Zostawiamy do wystygni臋cia.
2) Ser brie pozbawiamy sk贸rki i kroimy na drobne kawa艂ki. To dosy膰 niewdzi臋czne zaj臋cie;na pewno 艂atwiej p贸jdzie, gdy ser b臋dzie sch艂odzony.
3) Do rozmieszanych jajek dodajemy 艣mietan臋, nieco soli i ga艂ki muszkato艂owej.
Wykonanie ca艂o艣ci:
1) Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 nieco wi臋ksz膮 od drugiej. T膮 wi臋ksz膮 wyklejamy nat艂uszczon膮 tortownic臋,formuj膮c brzeg o wys. 1 cm.
2) Na sp贸d ciasta k艂adziemy uduszone pory. Na to rozsypujemy w miar臋 regularnie kawa艂ki sera brie.Ca艂o艣膰 zalewamy przygotowan膮 mas膮 jajeczno-艣mietanow膮.
3) Wystaj膮cy brzeg ciasta smarujemy jajkiem, kt贸re zostawili艣my. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta wa艂kujemyna cienki placek. K艂adziemy go na wierzch formy z tart膮. Ostrym no偶em przykrawamy do formy.Jest to prostsze, ni偶 wam si臋 wydaje w pierwszej chwili. Dociskamy palcami brzegi obu warstw do艣膰 艣ci艣le.Na 艣rodku wycinamy dziurk臋 wielko艣ci 50-grosz贸wki.
4) Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Wk艂adamy je - w miar臋 mo偶liwo艣ci r贸wno - do lod贸wki na 10 min.Rozgrzewamy piekarnik (180 st. C). Ciasto po wyj臋ciu z lod贸wki smarujemy jeszcze raz jajkiem i wk艂adamydo piekarnika. Na og贸艂 po 30 min. jest upieczone. Musicie sami sprawdzi膰 - gdy stanie si臋 pi臋knie z艂ociste,z nieco ciemniejszymi brzegami - jest gotowe. Dajemy tarcie chwil臋 przestygn膮膰, kilka minut. Potem serwujemy.
Jak podawa膰?
Domowa w swym charakterze i smaku. Wi臋c tak j膮 traktujemy. Kroimy na do艣膰 cienkie kawa艂ki, bo najwygodniej je si臋 palcami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 12 z艂 |