Tarta z serem brie i porami - Przepis

Przepis kulinarny
Tarta z serem brie i porami Zobacz 4 zdjęcia

Troszkę inna - bo przykryta z wierzchu ciastem. Złota, cienka skorupka wygląda bardzo apetycznie. Delikatna. Z charakterystycznym smakiem, jaki dają pory. Najsmaczniejsza bardzo ciepła.

Składniki:

Przygotowane na tortownice nie większą niż 21 cm.

Ciasto:
- 25 dkg mąki szymanowskiej,
- 7 dkg masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 płaskie łyżki wody.

Farsz:
- 5 dkg masła,
- 4 spore pory (tylko jasna część pora),
- 1 opakowanie sera brie ( 15 dkg),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1/3 opak. śmietany 18% lub 22%,
- sól,
- gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
1) Na mąkę wymieszaną z solą kładziemy stużki masła. Rozdrabniamy je palcami. Robimy to szybkoi w chłodnym miejscu. Jajka mieszamy i wylewamy na mąkę z masłem (odrobinę masy jajecznejzostawiając na smarowanie ciasta). Dodajemy wodę.

2) Szybko zagniatamy całość na spoistą i elastyczna masę. Wkładamy do lodówki na 1/2 godz.

Farsz:
1) Pory kroimy na cienkie talarki. Na patelni z masłem dusimy je najpierw pod przykryciem, po kilku minutach bez pokrywki.Staramy się, aby nie przyrumieniły się zanadto. Zostawiamy do wystygnięcia.

2) Ser brie pozbawiamy skórki i kroimy na drobne kawałki. To dosyć niewdzięczne zajęcie;na pewno łatwiej pójdzie, gdy ser będzie schłodzony.

3) Do rozmieszanych jajek dodajemy śmietanę, nieco soli i gałki muszkatołowej.

Wykonanie całości:
1) Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną nieco większą od drugiej. Tą większą wyklejamy natłuszczoną tortownicę,formując brzeg o wys. 1 cm.

2) Na spód ciasta kładziemy uduszone pory. Na to rozsypujemy w miarę regularnie kawałki sera brie.Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.

3) Wystający brzeg ciasta smarujemy jajkiem, które zostawiliśmy. Pozostałą część ciasta wałkujemyna cienki placek. Kładziemy go na wierzch formy z tartą. Ostrym nożem przykrawamy do formy.Jest to prostsze, niż wam się wydaje w pierwszej chwili. Dociskamy palcami brzegi obu warstw dość ściśle.Na środku wycinamy dziurkę wielkości 50-groszówki.

4) Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy je - w miarę możliwości równo - do lodówki na 10 min.Rozgrzewamy piekarnik (180 st. C). Ciasto po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze raz jajkiem i wkładamydo piekarnika. Na ogół po 30 min. jest upieczone. Musicie sami sprawdzić - gdy stanie się pięknie złociste,z nieco ciemniejszymi brzegami - jest gotowe. Dajemy tarcie chwilę przestygnąć, kilka minut. Potem serwujemy.

Jak podawać?

Domowa w swym charakterze i smaku. Więc tak ją traktujemy. Kroimy na dość cienkie kawałki, bo najwygodniej je się palcami.

0.00
0 głosów
Oceń
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt12 zł

Tarta z serem brie i porami: Podobne przepisy

Tarta z serem brie i porami: wypróbuj również

Tarta z fetą

... przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na piewszy rzut oka mogą ze sobą nie wpsółgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem. ... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich ...

dawno temu

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie ... pomysłem na obiad jest przygotowanie ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszność

... Tarta cytrynowa – przepis na to ciasto odmieni twój dzień. Jeszcze się nie zdarzyło, by człowiek jedzący pyszność się nie uśmiechnął, więc jeśli chcesz poprawiać sobie nastrój, to do dzieła. Świeży cytrynowy kolor będzie świetnie wyglądał w taki ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo piekarni. Już teraz zobacz, jak możesz sprawić swoim bliskim miłą niespodziankę i zapoznaj się z przepisem na tartę z jabłkami. ... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Maseczki zwężające pory - pora na zminę

... Maseczki zwężające pory są bardzo popularne, a to dlatego, że wiele z nas ma problem z rozszerzonymi porami. Na szczęście nie jesteśmy zupełnie bezbronne. Są sposoby, które pomogą nam poprawić wygląd ... charakteryzują niestety rozszerzone pory. ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... składniku. Stąd tarty z cukinią, cebulą, różnymi rodzajami sera, wędlin czy przypraw. Wszystkie jednak łączy lekkość i oryginalność. ... Artykuł sponsorowany Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzić?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zwłaszcza tych, które borykają się z tłustą i mieszaną cerą. Takie powiększone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze stają się często źródłem wągrów ... i pryszczy. Pojawia się więc kolejny ...

dawno temu

Jak zmniejszyć rozszerzone pory?

... Jeśli masz cerę z rozszerzonymi porami, na pewno chciałabyś je zmniejszyć. To marzenie wielu kobiet. Niestety nie możemy zmniejszyć porów na stałe, ale możemy nauczyć się jak postępować z takim rodzajem cery, aby pory wydawały się optycznie ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Deska serów

...   Serowe przekąski to rarytas często podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym się cechują poszczególne gatunki i z jakimi daniami smakują najlepiej? Jeśli nie – pora nadrobić tą praktyczną ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Potrawy z porem

... wplatać w serwowane dania jak najczęściej. Tak też jest z porem. Jakie specjały możemy wykonać wykorzystując to warzywo? ... z serem żółtym, czerwoną fasolką oraz majonezem. Całość dopraw solą i pieprzem. Chłodnik – białą część pora ugotuj z ...

dawno temu

Oryginalna deska z serami

... , ricotta i pecorino. Jeśli decydujesz się na coś bardziej tradycyjnego, wybierz sery francuskie – camembert, brie, roquefort, le rustique, bleu de bresse czy livarot. Pomyśl też o innym kryterium wyboru ... czy mozarella, w malutkie kawałeczki. ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Sałatka z pora i jajek

... Sałatka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarczać organizmowi niezbędnych składników, zwłaszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B6, a także potasu ... się także najważniejszym i najzdrowszym ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Powiązane Tematy