Małe i pyszne. Dodatek orzechów i masła łagodzi esencjonalny smak sera.Przy tym niekłopotliwe w wykonaniu - i ciepłe. Znikają... jedna po drugiej niespostrzeżenie.
Składniki:
- 1 bułka bagietka,
- 10 dkg masła,
- 5 dkg sera roquefort (najlepiej oryginalnego),
- 1 mały kieliszek koniaku - 25g,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1-2 łyżki posiekanych dość drobno orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
1) Ser wkładamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać całą masę.Musi być wygodne do rozdrabniania i łączenia wszystkich składników.Zaczynamy od mieszania i łączenia sera z koniakiem i musztardą.
2) Dodajemy małymi porcjami masło - najlepiej nieco utarte przedtem - w innym naczyniu.Wszystkie składniki połączą się w spoistą, jednolitą masę. Wtedy dodajemy rozdrobnioneorzechy i jeszcze raz wszystko mieszamy.
3) Bagietkę kroimy na 5-milimetrowe kromki. Smarujemy je przygotowaną masą.Wierzch możemy udekorować nieco większymi kawałkami orzecha. Wkładamy je do gorącegopiekarnika na 5-7 min. Bułka powinna stać się chrupiąca i leciutko przyrumieniona.
Jak podawać?
Natychmiast po wyjęciu.
Szybko i bez specjalnych ceregieli. Pamiętamy jedynie, żeby nie układać ich jedne na drugich.Znakomite do piwa i do wina. Jako jedyna rzecz na stole, ale także jako początek,czekadełko do dalszych dań.
Uwagi:
Rzecz tania i niekłopotliwa. Masę możemy przygotować wcześnie. Znakomicie przechowa sięw lodówce do 2 dni. Możemy jej zużywać w miarę swoich potrzeb.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |