Znakomity początek uroczystej biesiady. Zaostrza apetyt. Jeden z rodzimych pomysłów na danie postne.Uroczyste z nim pożegnania w naszej tradycji... i chętne wypady panów z rodzinnych pieleszy pod hasłem: "na śledzika".To do niego odnosi się popularne: "rybka lubi pływać'. Przygotowywany na wiele sposobów, przybierającyw knajpach najprzedziwniejsze przydomki. Zrobiony starannie w domu - najlepszy.
Przepis, który wam podaję, jest najklasyczniejszy. Najprostszy. Uda się każdemu. Zima skłania nasdo myślenia o potrawach rozgrzewających. Tymczasem śledź w oleju musi pozostać zimny.Tylko taki jest naprawdę smaczny.
Składniki:
- 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),
- ew. mleko do moczenia śledzi.
Jak przyrządzić?
1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone.Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy.Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobemsprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszczeciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać.Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.
2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki.Tak samo postępujemy z cytryną.
3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie(kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.
4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przyprawukładamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami.Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.
5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.
Jak podawać?
Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystkow ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść.Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.
Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smakosiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.
Uwagi:
Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smakoliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawaniakwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropelna każdą warstwę śledzia.
Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 160 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |