Śledź w oleju - Przepis

Przepis kulinarny
Śledź w oleju Zobacz 5 zdjęć

Znakomity początek uroczystej biesiady. Zaostrza apetyt. Jeden z rodzimych pomysłów na danie postne.Uroczyste z nim pożegnania w naszej tradycji... i chętne wypady panów z rodzinnych pieleszy pod hasłem: "na śledzika".To do niego odnosi się popularne: "rybka lubi pływać'. Przygotowywany na wiele sposobów, przybierającyw knajpach najprzedziwniejsze przydomki. Zrobiony starannie w domu - najlepszy.

Przepis, który wam podaję, jest najklasyczniejszy. Najprostszy. Uda się każdemu. Zima skłania nasdo myślenia o potrawach rozgrzewających. Tymczasem śledź w oleju musi pozostać zimny.Tylko taki jest naprawdę smaczny.

Składniki:

- 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),
- ew. mleko do moczenia śledzi.

Jak przyrządzić?

1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone.Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy.Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobemsprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszczeciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać.Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.

2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki.Tak samo postępujemy z cytryną.

3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie(kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.

4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przyprawukładamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami.Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.

Jak podawać?

Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystkow ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść.Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.

Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smakosiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.

Uwagi:

Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smakoliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawaniakwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropelna każdą warstwę śledzia.

Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania160 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćniedużo
Przybliżony koszt10 zł

Śledź w oleju: Podobne przepisy

Śledź w oleju: wypróbuj również

Śledzie po kaszubsku

... ryby w rozmaitych postaciach. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie potrawy ze śledzi możesz przyrządzić, a także poznasz przepis na wyśmienite śledzie po kaszubsku. Być może to właśnie one zawładną twoim sercem i staną się ulubionym ...

dawno temu

Przepis na śledzie pod pierzynką

... Zazwyczaj jadamy śledzie z cebulką lub w śmietanie. Dziś przepis na śledzie pod pierzynką - przekonaj się, że ten sposób podania śledzi jest równie smaczny. Jedz śledzie jak najczęściej. Poprawiają ... i oddechowy oraz ma właściwości ...

dawno temu

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

... Tania i szybka sałatka – oto czego potrzebujemy w środku tygodnia. Na szczęście istnieją takie przepisy, a sałatka ziemniaczana ze śledziem wiedzie wśród nich prym. Wystarczy tylko trochę ziemniaków, śledzi i majonez. Proste potrawy są ...

dawno temu

Sałatka ze śledziem

...   Po raz kolejny będę Was przekonywać do jedzenia ryb. Tym razem proponuję przyrządzenie pysznej sałatki ze śledziem. Ryba ta jest bowiem źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają ... Po raz kolejny będę Was przekonywać do jedzenia ...

dawno temu

Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite

... mięso). Są smaczne, zdrowe i niedrogie, a jednak wciąż niedoceniane. Choć to karp jest gwiazdą wigilijnego stołu, postanowiłam przyrządzić trochę mniej prestiżową, ale zacną rybę - śledzia. ... na śledzia w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis ...

dawno temu

Olej z baobabu. Godny następca oleju arganowego

... Olej z nasion baobabu jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, zawiera witaminy A, E, F i sterole. ... jak szpinak, natomiast pędy są spożywane jak szparagi. Drzewo ma ...

dawno temu

Olej arachidowy

... Olej arachidowy pozyskiwany jest z niezwykle popularnych i smacznych orzeszków ziemnych. Stosuje się go przede wszystkim w kosmetyce, choć i w kuchni znajdzie swoich entuzjastów. ... Olej arachidowy pozyskiwany jest z niezwykle popularnych i ...

dawno temu

Olej makadamia

... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. Jego cenne właściwości od lat wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów. ... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. ...

dawno temu

Olej kokosowy do włosów

... Regularne stosowanie oleju kokosowego na włosy ma nie tylko zbawienny wpływ na ich wygląd, ale także działa leczniczo na skórę głowy. ... zniszczonych farbowaniem i prostowaniem. Olej kokosowy występuje często jako składnik odżywek do włosów. ...

dawno temu

Olej sezamowy

... Olej sezamowy jest produktem wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamu. Ma barwę jasno- lub ciemnożółtą i lekko orzechowy aromat. ... Olej sezamowy jest produktem wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamu. Ma barwę jasno- ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... Śledzie goszczą na polskich stołach bardzo często. Śledzie w śmietanie, śledzie marynowane, śledzie z jabłkiem, śledzie z curry, śledzie w sosie koperkowym. Wszystkie te śledziowe potrawy ... przyprawiają o zawrót głowy. Zdarza się jednak, że ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... znanych potraw koszernychzaliczyć natomiast trzeba: strudel, macę, chałkę, barszcz czerwony albo faszerowane papryki. Jednym z najczęściej przyrządzanych w Polsce dań są śledzie po żydowsku. Okazuje ... się, że przepis na śledzia odpowiada ...

dawno temu

Właściwości oleju lnianego

... Olej lniany powinien być tłoczony na zimno z dojrzałych nasion lnu. Olej musi mieć lekko żółty kolor, charakterystyczny zapach oraz smak przypominający orzeszki. W oleju lnianym znajdują ... się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy ...

dawno temu

Oleje kosmetyczne

... Pewnie zastanawiacie się, jak to możliwe, że substancje takie jak oleje mogą nadawać się do mycia skóry. Część z was spotkała się już na pewno z gotowymi olejkami pod prysznic lub do mycia twarzy. ... Popularność olejów stosowanych w czystej ...

dawno temu

Cenny OLEJ. Pomoże pozbyć się centymetrów z brzucha

... Olej kokosowy ma także zastosowanie w kosmetyce. ... i podrażnienia, natomiast regularnie spożywany może pomóc pozbyć się "brzuszka". Badania na temat właściwości oleju kokosowego nadal trwają, lecz już teraz dietetycy mówią o jego ...

dawno temu

Oleje w kosmetyce

... działania poszczególnych składników. Dużą grupę stanowią oleje stosowane w kosmetyce. Nie trać okazji i zobacz, co kryje się pod tą nazwą i w jaki sposób, korzystając z danych substancji, możesz wyglądać jeszcze atrakcyjniej. ... działania ...

dawno temu

Lubisz olej kokosowy - oto 4 fakty, o których powinnaś wiedzieć

... Olej kokosowy już jakiś czas temu wdarł się przebojem na nasz rodzimy rynek spożywczy. Jego fani prześcigają się w wyszukiwaniu zalet tego produktu. Jedni przekonują, że pomaga w odchudzaniu, inni podkreślają jego właściwości prozdrowotne. A ...

dawno temu

Olej z pestek winogron

... naszego życia jest olej z pestek winogron. Co kryje się w pestkach tych niezwykłych owoców? Jak można wykorzystać właściwości powstającego na ich bazie oleju? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a wszystko stanie się jasne. ...

dawno temu

Cała prawda o oleju z orzecha włoskiego

... Chociaż orzechy włoskie są bardziej kaloryczne niż pączki i zawierają znaczną ilość tłuszczu, są one dużo zdrowsze dla naszego organizmu. Stworzony z nich olej wspaniale pasuje do sałatek, sosów ... i dressingów. Często stosowany jest także do ...

dawno temu

Tajemnica oleju kokosowego

... Próchnica jest jedną z najczęściej występujących chorób bakteryjnych na świecie, dlatego naukowcy ciągle poszukują nowych sposobów zapobiegania jej. Najnowszym odkryciem jest olej kokosowy. Niszczy ... Próchnica jest jedną z najczęściej ...

dawno temu

Powiązane Tematy