Niemal surowy szpinak - jedynie sparzony gorącą oliwą z czosnkiem.Zaskakuje. Jest pyszne.
Składniki:
- 20 dkg świeżego szpinaku,
- 2 garście drobnych grzanek,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- opcjonalnie: 1 jajo ugotowane na twardo.
Jak przyrządzić?
1) Szpinak starannie myjemy. Do sałaty wybieramy tylko ładnei kompletnie zdrowe listki. Największe, których użyjemy, powinny byćtymi średnimi ze szpinakowej wiązki. Następnie starannie suszymy,starając się nie pognieść listków. Tak przygotowane kładziemydo miski, w której będziemy je podawać.
2) Na patelni rozgrzewamy 1/3 szklanki oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamyrozdrobnioy czosnek, a po chwili przygotowane (kupione) grzanki.Powinny się lekko zrumienić. Całość lekko solimy.
3_ Zawartość patelni (lekko tylko ostudzoną) wylewamy do miski ze szpinakiem.Przewracamy palcami listki tak długo, aż wszystkie złapią na siebie nieco oliwy.
Jak podawać?
W stosunkowo krótkim czasie od momentu przygotowania. Grzanki wraz zupływem czasu miękną.
Uwagi:
Możecie tę sałatę podać z jajkiem na twardo. Jajko wrzucamy do miski na wierzch,pokrojone w drobne cząstki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |