Pieczone jabłka z lodami - Przepis

Przepis kulinarny
Pieczone jabłka z lodami Zobacz 6 zdjęć

Jest taki czas, gdy jabłka, choć pięknie ciągle wyglądają, mają inny, nieco gorszy smak.To pora na podawanie ich w innej postaci. Prezentuję dzisiaj deser, który ma nutkęstaropolskiego smaku. Dorzucam do niego lody waniliowe.

Składniki:

- 4 jabłka (kwaśne) średniej wielkości,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 2 łyżeczki masła,
- 1/2 cytryny,
- 1 szczypta cynamonu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki soku jabłkowego lub alkoholu owocowego,
- 8 łyżek lodów waniliowych.

Jak przyrządzić?

1) Płatki migdałowe siekamy nożem na nieco mniejsze. Rodzynki płuczemyi zalewamy sokiem (najlepiej jabłkowym) lub alkoholem (np. słodkie wino).

2) Z umytych i wytartych do sucha jabłek wycinamy gniazda nasienne. Wydrążamy jeod góry ze sporym zapasem owocu. Staramy się przy tym nie pokaleczyć od środka skórki.Miejsca pozbawione skórki skrapiamy cytryną.

3) Rodzynki odsączamy z soku, mieszamy z płatkami migdałowymi, miodem, cynamonem i łyżeczką miękkiego masła.

4) Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy sok z rodzynek lub skrapiamy wodą.

5) Do jabłek nakładamy przygotowaną masę z lekką górką. Na wierzch możemy jeszcze dorzucić skrawek masła.

6) Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy są upieczone.Widelczyk powinien lekko wchodzić w jabłko w miejscu pozbawionym skórki.

Jak podawać?

Jeśli lubimy zaskakujące połączenie ciepłego z zimnym - podajemy natychmiast po ukończeniu pieczenia.Na wierzch każdego jabłka kładziemy łyżkę lodów waniliowych. Obok jeszcze jedną łyżkę lodów.Wierzch możemy posypać cynamonem.
Tak upieczone jabłka można podać na bardzo zimno, tzn. po ostygnięciu schłodzone w lodówce.

Uwagi:

Smak jest nieco staroświecki i zaskakujący. Słodycz, jaką daje miód, jest dzisiaj rzadko spotykana.Zwłaszcza, jeśli zafundujemy sobie taki deser bez lodów. Podobnie musiały smakować słodycze wiekitemu na słynnych, wystawnych obiadach w szlacheckich domach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćcałkiem dużo
Przybliżony koszt12 zł

Pieczone jabłka z lodami: Podobne przepisy

Pieczone jabłka z lodami: wypróbuj również

Pieczone jabłka - najlepszy deser

... Pieczone jabłka to doskonały, lekkostrawny deser, jeśli oczywiście zrezygnujemy z wielu dodatków. Ale jest piątek, nie myślmy o ascezie lecz o prawdziwej kulinarnej rozpuście. Zdobądź kilka cennych składników i przygotuj słodkości, którym nikt ...

dawno temu

3 proste metody pieczenia jabłek

... Jednym z najprzyjemniejszych aspektów jesieni jest aromatyczny zapach pieczonych jabłek, unoszący się w całym domu. Przy pomocy tego owocu przygotujesz nie tylko zdrowe przekąski i wykwintne desery ... , lecz także wiele pysznych, domowych ...

dawno temu

Zapiekane jabłka z cynamonem

... , iż wprowadzając taki zdrowy nawyk do naszego jadłospisu, zyskujemy na zdrowiu, a tracimy na wadze. Pieczone jabłka czas zacząć!   ... to pyszne nadzienie. Wariacji na ten temat jest bardzo wiele, dlatego zachęcam do eksperymentowania! Przysmak ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Lody wegańskie – nie tylko dla wegan

... Lody wegańskie mogą być dobrą alternatywą dla osób, które z różnych względów rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych. Sama koncepcja lodów bez mleka, bez śmietanki i bez jajek może być obca ... wielu lodożercom, którzy nie za bardzo ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... ochotę na lekki deser, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko, jakie potrawy z jabłek możesz przygotować, lecz także poznasz przepis na pieczone jabłka. ... jabłka. To właśnie one posiadają niewiele kalorii, a także dużą ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... . Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż ... pieczony z jabłkami i cukrem ...

dawno temu

Jabłka w cieście

... nam jeszcze trochę poczekać, jednak z łatwością możemy wykonać w kuchni ciekawy przepis z tego, co znajdziemy w każdym sklepie spożywczym – wyśmienitych jabłek. Wystarczy poświęcić chwilę, by dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać te ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Szarlotka z lodami

... naczynia Na wierzch kładziemy jabłka Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni, około 50 minut. Podajemy z gałka lodów waniliowych Całość posypujemy orzechami, migdałami lub bakaliami Palce lizać!   ... : 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 0,5 ...

dawno temu

Desery z lodami

... Podczas upalnych dni trudno sobie ich odmówić. Sposobów przygotowania jest bez liku, więc naprawdę jest w czym wybierać. Przepis na deser z wykorzystaniem lodów stwarza nam więc duże pole do popisu. Zatem do dzieła! ... gorącego ciasta ...

dawno temu

Makaron z jabłkami

... albo zupy grochowej, tak lipiec i sierpień to czas potraw lekkich, smacznych i kolorowych. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców, jakie przynosi nam lato są jabłka. Często zapominamy ... o nich, zachwycając się smakiem egzotycznych ...

dawno temu

Dlaczego warto podawać dzieciom jabłka?

... Jabłko jest jednym z pierwszych owoców, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podać surowe starte na papce, w formie papki ze słoiczka, pieczone lub jako dodatek do kaszek dla niemowląt. Jabłka są nieocenionym źródłem witamin, ...

dawno temu

Domowe lody dla ochłody

... W sklepowych zamrażarkach piętrzą się pojemniki z lodami. Kuszą nas rozmaitymi smakami, jednak po dokładnym wczytaniu się w etykiety można nabrać wątpliwości. Czy lody rzeczywiście wymagają tylu ... składników, że lista zajmuje aż kilkanaście ...

dawno temu

Lody o smaku szprota i skrzydełek kurczaka?

...   Lody należą do naszych ulubionych letnich deserów. Jesienią i zimą sprzedaż lodów mocno spada, choć są fani tego deseru, którzy lody jedzą przez cały rok. Patrząc na ilość smaków lodów wydawać by ... się mogło, że krajem który lody najbardziej ...

dawno temu

Ekologiczne lody od Unilevera

... Unilever (właściciel dobrzej znane w Polsce marki Magnum) postanowił zmniejszyć negatywny wpływ swoich lodów na środowisko. Naukowcy Unilevera z pomocą badaczy z Uniwersytetu w Cambridge pracują ... nad ciepłymi lodami, które sprzedawane byłyby ...

dawno temu

Jak zrobić lody?

... Nic tak przyjemnie nie przynosi orzeźwienia w upalny letni dzień niż porcja pysznych owocowych lodów z dodatkiem słodkiego sosu lub owoców. Najpopularniejsze z nich – śmietankowe – to prawdziwe pole ... , że same tworzą całą przekąską. Jeżeli ...

dawno temu

Jedz lody dla urody

... Lody tuczą? Według niektórych teorii wcale nie. Oczywiście, jeśli zaserwujemy sobie te z polewami z syropu, bitą śmietaną i innymi tuczącymi dodatkami, parę centymetrów tu i ówdzie mamy jak w banku, jednak wybierając te mało kaloryczne, możemy ...

dawno temu

Lody - fakty i mity

... Ile powietrza jest w sklepowych lodach? Jak oszukują nas producenci? Kto je ich najwięcej i czy ilość kalorii zależy od smaku? Poznajcie fakty i mity dotyczące tych smakołyków. Choć często mówi ... się, że od lodów można nabawić się ...

dawno temu

Lody z marchewką czy z bekonem?

... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to nic nowego. Ale czy próbowałyście lodów marchewkowych, z zieloną herbatą, z bekonem albo z czerwoną fasolą? ... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy ...

dawno temu

Powiązane Tematy