Jest taki czas, gdy jabłka, choć pięknie ciągle wyglądają, mają inny, nieco gorszy smak.To pora na podawanie ich w innej postaci. Prezentuję dzisiaj deser, który ma nutkęstaropolskiego smaku. Dorzucam do niego lody waniliowe.
Składniki:
- 4 jabłka (kwaśne) średniej wielkości,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 2 łyżeczki masła,
- 1/2 cytryny,
- 1 szczypta cynamonu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki soku jabłkowego lub alkoholu owocowego,
- 8 łyżek lodów waniliowych.
Jak przyrządzić?
1) Płatki migdałowe siekamy nożem na nieco mniejsze. Rodzynki płuczemyi zalewamy sokiem (najlepiej jabłkowym) lub alkoholem (np. słodkie wino).
2) Z umytych i wytartych do sucha jabłek wycinamy gniazda nasienne. Wydrążamy jeod góry ze sporym zapasem owocu. Staramy się przy tym nie pokaleczyć od środka skórki.Miejsca pozbawione skórki skrapiamy cytryną.
3) Rodzynki odsączamy z soku, mieszamy z płatkami migdałowymi, miodem, cynamonem i łyżeczką miękkiego masła.
4) Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy sok z rodzynek lub skrapiamy wodą.
5) Do jabłek nakładamy przygotowaną masę z lekką górką. Na wierzch możemy jeszcze dorzucić skrawek masła.
6) Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy są upieczone.Widelczyk powinien lekko wchodzić w jabłko w miejscu pozbawionym skórki.
Jak podawać?
Jeśli lubimy zaskakujące połączenie ciepłego z zimnym - podajemy natychmiast po ukończeniu pieczenia.Na wierzch każdego jabłka kładziemy łyżkę lodów waniliowych. Obok jeszcze jedną łyżkę lodów.Wierzch możemy posypać cynamonem.
Tak upieczone jabłka można podać na bardzo zimno, tzn. po ostygnięciu schłodzone w lodówce.
Uwagi:
Smak jest nieco staroświecki i zaskakujący. Słodycz, jaką daje miód, jest dzisiaj rzadko spotykana.Zwłaszcza, jeśli zafundujemy sobie taki deser bez lodów. Podobnie musiały smakować słodycze wiekitemu na słynnych, wystawnych obiadach w szlacheckich domach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |