Czyli różne okazy przyniesione przez zapalonego wędkarza. Najczęściej są różnej maści:okonie, płotki, krasnopióre... i inne. Łączy je jedno - ardzo smaczne, a prawdziwy wędkarzdostarczy nam je do kuchni oprawione. Smakują wybornie. Żadna, najlepsza nawetrestauracja nie jest w stanie konkurować z tak przygotowaną rybą.
Składniki:
- dowolna ilość świeżo złowionych ryb,
- np.: o wymiarach min. 12 - 15 cm, czyli "patelniaki", jak je nazywają zaprzyjaźnieni wędkarze,
- olej do smażenia,
- sól,
- mąka,
- opcjonalnie: cytryna.
Jak przyrządzić?
1) Jak wspomniałam, ryby powinniśmy otrzymać oprawione(i tak właśnie dostarczają je wytrawni wędkarze do kuchni), ale może się zdarzyć,że będziemy zmuszeni zrobić to własnoręcznie.
2) Ryby należy oskrobać z łusek, następnie odciąć głowy i wypatroszyć. Umyć wszystkie starannie pod bieżącą wodą.
3) W każdą sztukę wcieramy sól. Możemy skropić je cytryną. Na sporej patelni rozgrzewamy olej.Powinna to być warstwa ok. 1 cm.
4) Na talerz wysypujemy zwykłą mąkę pszenną. Każdą rybę obtaczamy w mące z obu stron i kładziemyna dobrze rozgrzaną patelnię. Po zrumienieniu po jednej stronie - przekładamy na drugą.Smażymy do momentu, gdy ryba przestaje być surowa w środku.
5) Usmażone sztuki przekładamy na drugą patelnię. Trzymamy je pod przykryciemna bardzo małym ogniu. Dokładamy kolejne usmażone partie ryb.
Jak podawać?
Ułożone piętrowo na dużym talerzu, który stawiamy na środku stołu. Najlepszym dodatkiem jest chleb.Pomaga w sprawianiu ryby przy jedzeniu. Jest bardzo przydatny do przepychania ew. drobnych ości,które niechcący się zaplączą. Reszta dodatków to kwestia gustu: ogórek kiszony, surówka...
Przydają się serwetki do wycierania rąk.
Uwagi:
Najlepiej, gdy ryb jest sporo. Oczywiście najbardziej smakują przy stole, z którego jest widok na jezioro.W towarzystwie wędkarzy wspominających największe zdobycze tego lata.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |