Smażone ryby z jeziora - Przepis

Przepis kulinarny
Smażone ryby z jeziora Zobacz 6 zdjęć

Czyli różne okazy przyniesione przez zapalonego wędkarza. Najczęściej są różnej maści:okonie, płotki, krasnopióre... i inne. Łączy je jedno - ardzo smaczne, a prawdziwy wędkarzdostarczy nam je do kuchni oprawione. Smakują wybornie. Żadna, najlepsza nawetrestauracja nie jest w stanie konkurować z tak przygotowaną rybą.

Składniki:

- dowolna ilość świeżo złowionych ryb,
- np.: o wymiarach min. 12 - 15 cm, czyli "patelniaki", jak je nazywają zaprzyjaźnieni wędkarze,
- olej do smażenia,
- sól,
- mąka,
- opcjonalnie: cytryna.

Jak przyrządzić?

1) Jak wspomniałam, ryby powinniśmy otrzymać oprawione(i tak właśnie dostarczają je wytrawni wędkarze do kuchni), ale może się zdarzyć,że będziemy zmuszeni zrobić to własnoręcznie.

2) Ryby należy oskrobać z łusek, następnie odciąć głowy i wypatroszyć. Umyć wszystkie starannie pod bieżącą wodą.

3) W każdą sztukę wcieramy sól. Możemy skropić je cytryną. Na sporej patelni rozgrzewamy olej.Powinna to być warstwa ok. 1 cm.

4) Na talerz wysypujemy zwykłą mąkę pszenną. Każdą rybę obtaczamy w mące z obu stron i kładziemyna dobrze rozgrzaną patelnię. Po zrumienieniu po jednej stronie - przekładamy na drugą.Smażymy do momentu, gdy ryba przestaje być surowa w środku.

5) Usmażone sztuki przekładamy na drugą patelnię. Trzymamy je pod przykryciemna bardzo małym ogniu. Dokładamy kolejne usmażone partie ryb.

Jak podawać?

Ułożone piętrowo na dużym talerzu, który stawiamy na środku stołu. Najlepszym dodatkiem jest chleb.Pomaga w sprawianiu ryby przy jedzeniu. Jest bardzo przydatny do przepychania ew. drobnych ości,które niechcący się zaplączą. Reszta dodatków to kwestia gustu: ogórek kiszony, surówka...

Przydają się serwetki do wycierania rąk.

Uwagi:

Najlepiej, gdy ryb jest sporo. Oczywiście najbardziej smakują przy stole, z którego jest widok na jezioro.W towarzystwie wędkarzy wspominających największe zdobycze tego lata.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kaloryczność?

Smażone ryby z jeziora: Podobne przepisy

Smażone ryby z jeziora: wypróbuj również

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... Zapach ryby jest nieprzyjemny i trudno się go pozbyć. Zostaje na dłoniach, patelni, sztućcach i talerzach. Przez ten niemiły aromat wszyscy sąsiedzi wiedzą, że smażymy rybę. Czy można jakoś zneutralizować ten zapach lub się go pozbyć? ...

dawno temu

Surówka do ryby

... sytuacji niezwykle trudno jest znaleźć propozycję, która odpowiadałaby wszystkim. Codzienne smażenie uwielbianych przez większość kotletów schabowych może się z czasem znudzić, a na horyzoncie często ... tu przede wszystkim o wyśmienitych ...

dawno temu

Sposób na smażonego łososia

... Smażony łosoś to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Jest pyszny, a podany z brokułami staje się jeszcze bardziej zdrowy. To danie rybne jest proste w przygotowaniu ... i podsmaż z obu stron. Krok 3 Smażony łosoś potrzebuje ...

dawno temu

Ryba w cieście

... których mogą być chociażby paluszki rybne i sushi. Na szczęście każdy z nas może z tej masy różnorodności wybrać coś odpowiedniego dla siebie. I tak, osobom uwielbiającym smażoną rybę najlepiej będzie ona smakowała ... w chrupiącej panierce. Jak ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... bądź razie ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane, czy w potrawce. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pyszne dania, która na pewno Was przekona do ryb. ... ...

dawno temu

Ryby w occie

... Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi ... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ...

dawno temu

Jezioro Inle

... Jest w Birmie jezioro zwane Inle. Wielkie, stanowi odrębny, samowystarczalny świat. Na przejrzystej wodzie pływają łodzie rybaków, którzy opanowali sztukę wiosłowania nogą. Dzięki temu mają wolne ręce i mogą obsługiwać wielkie kosze, do których ...

dawno temu

Wielkie Jeziora – „trzecie wybrzeże” USA

... Wielkie Jeziora (ang. Great Lakes) to system pięciu jezior pochodzenia tektoniczno-polodowcowego w Ameryce Północnej, na pograniczu Kanady i USA. Łącznie jeziora stanowią największy zbiornik wody słodkiej na kuli ziemskiej i zajmują powierzchnię ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... jednak zupełnie wykluczać go z naszego jadłospisu, a z cierpliwością szukać odpowiadającej naszym wymaganiom receptury. Ciekawą i nieco różniącą się od standardowego jedzenia smażonych ryb obtoczonych w mące jest ich zanurzenie w różnego rodzaju ...

dawno temu

Ryba po grecku - na ciepło i na zimno

... Nie masz pomysłu na dzisijszy obiad? Chciałabyś zrobić coś wyjątkowego na kolację. Ryba po grecku to jedno rozwiązanie dwóch problemów. Doskonale smakuje na ciepło, a to co nie zostanie zjedzone ... . Następnie oprusz solą i przyprawą do ryb. ...

dawno temu

Ryby dla dzieci

... Ryby można wprowadzić do jadłospisu dziecka już w pierwszym roku życia, czyli w 6. miesiącu u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i w 7. u dzieci karmionych piersią. Jednak wiele mam decyduje ... się na wprowadzenie ryby do diety dziecka ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

...   Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować ... na danie obiadowe? Wbrew pozorom to ...

dawno temu

Jak przyrządzić rybę w sosie słodko-kwaśnym?

... Jeśli uwielbiasz ryby, powinnaś wypróbować ten przepis. To zupełnie nowy smak, który sprawi, że twoje ulubione danie stanie się bardziej egzotyczne i wykwintne. Przy tym przygotowanie takiego posiłku ... wcale nie zajmuje dużo czasu. Zaskocz ...

dawno temu

Sałatka z wędzonej ryby

... Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Zawarte w rybach substancje zmniejszają ryzyko nowotworów, wygładzają zmarszczki oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Sięgaj po ryby minimum dwa razy w tygodniu, pod różną postacią. Dziś pomysł na ...

dawno temu

Ryby w diecie

... Według danych zawartych w schemacie żywienia dziecka karmionego piersią, ryba w diecie dziecka może pojawić się już w siódmym miesiącu życia malucha. Podobne rozszerzenie diety dotyczy dzieci ... karmionych butelką. Ryby są źródłem wielu cennych ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

Jedz ryby dla urody i zdrowia!

... Popularne spoty reklamowe przekonywały, że ryba wpływa na wszystko i jest w tym wiele prawdy. Ryba działa jak cudowny eliksir na naszą urodę i zdrowie. Przede wszystkim dostarcza odpowiednią dawkę pełnowartościowego białka, które jest ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Zdrowe ryby

... O zaletach spożywania ryb jest stale głośno. Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niektóre gatunki mogą przynieść więcej ... szkody niż pożytku. Dlatego wybór odpowiedniej ...

dawno temu

Powiązane Tematy