Niebalny wstęp do letniej, większej kolacji. Dobre solo - ale wtedy należy przygotować ichtrochę więcej. Kurki - niedoceniane, traktowane trochę protekcjonalnie - są świetne jakogłówny składnik smaku. Oczywiście najbardziej smakują te, które uzbieraliśmy samipodczas porannego spaceru.
Składniki:
Ciasto na tartę. 12 sztuk wychodzi z 2 porcji ciasta, do takiej ilości podane są proporcje nadzienia.
Nadzienie:
- 30 dkg kurek,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki śmietany,
- 5-7 dkg mozarelli lub innego sera żółtego z tych łatwo topliwych,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- zielona pietruszka,
- foremki do babeczek - te nieco większe, o śr dna: 8 cm (są takie właśnie do tartaletek).
Jak przyrządzić?
1) Wyrobione ciasto z podwójnej porcji, wg przepisu (link do przepisu: tarta-ciasto),wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Wylepianie i pieczenie tartaletek:
A) Foremki bardzo dokładnie nacieramy masłem - szczególnie dbając, żeby górne brzegi byłydobrze natłuszczone. Posypujemy je mąką na całej powierzchni, osypując nadmiar. Wylepiamy dośćgrubo, zwłaszcza boczne ścianki na górze (ok. 1/2 cm). To ważne, szczególnie, gdy nie mamy wprawyw pieczeniu małych babeczek. Nakłuwamy widelcem dno każdej z nich.
B) Foremki wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 min. Nieco tylko zmienią swój kolor. Ponieważ nie są słodkie nie grozi im praktycznie przypalenie.
C) Gdy nieco ostygną delikatnie wyjmujemy z foremek...i delikatnie wkładamy z powrotem. Wyjmowanie gotowych z kurkami będzie prostsze. Jeśli przygotowanie foremek odbyło się zgodnie z moimi wskazówkami -nie powinno być żadnych kłopotów.2) Kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Większe grzyby kroimy na drobniejsze części.
3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki.Całość dusimy ok. 20 min. Solimy i dodajemy świeżo skręcony pieprz.
4) Jajka rozkłócamy. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszając "z powietrzem" w dalszym ciągu.Teraz gałka muszkotołowa - świeżo starta, sól, nieco drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.1 garść startego sera.
5) Na dno każdej tartaletki kładziemy kolejno:
- kilka małych kawałeczków wędzonego boczku,
- następnie kurki w stożek do góry.
Całość zalewamy na świeżo wymieszanymi jajami. Na wierzch trochę sera w cienkich plasterkach. Wkładamy do gorącego piekarnika na 10-15 min.
6) Wyjmujemy, gdy wszystko pięknie się zazłoci. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.Jeszcze dobrze ciepłe uwalniamy z foremek - jak najdelikatniej. Jeśli ciasto było robione z mąki krupczatki, babeczki są bardzo kruche i delikatne.
Jak podawać?
Tartaletki są bardzo "miejscochłonne". A więc duży półmisek lub deska. Do tego lekkie sałaty - najprzeróżniejszej maści.
Uwagi:
To dosyć czaso- i pracochłonne danie. Ale można je zrobić etapami. Ciasto może przeleżeć w lodówce nawet 2 dni bez żadnego uszczerbku dla walorów. Upieczone, a nie zjedzone znakomicie się odgrzewają następnego dnia na "przedobiadek" ku zadowoleniu łakomczuchów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |