Jest dostępny przez cały rok dzięki cudownemu wynalazkowi mrożonek i konserw. Ale nigdy nie smakuje tak, jak latem.Coraz rzadziej do kupienia, zwłaszcza w pełnych strąkach. Zjadamy nieco ziarenek wyłuskującje z łupinek,bo takie mają swój specjalny smak. Z reszty robimy znakomitą jarzynę do mięs wszelkich.
Składniki:
- 1/2 kg zielonego groszku,
- 1-2 płaskie łyżki masła,
- 3-4 dkg płatków migdałowych,
- sól,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Świeżo wyłuskany groszek wrzucamy do dobrze osolonej, gotującej się wody.Wodę zakwaszamy odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu groszek zachowa swą piekną zieloną barwę.
2) Gotujemy na dość ostrym ogniu ok. 10 min. Sprawdzamy po tym czasie, czy jest miękki.Jeśli tak, wylewamy na durszlak.
3) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy stanie się gorące wrzucamy płatki migdałowe.Mieszamy do lekkiego zrumienienia, co następuje błyskawicznie. W tym momenie na patelnięwrzucamy ugotowany groszek. Całość mieszamy krótko i energicznie. Podajemy jak najszybciej.
Jak podawać?
Oddzielnie jako jarzynę w salaterce. Bezpośrednio na talerzu. Z innej jarzyny (np. papryki, pomidora) robimy małą miseczkę, którą napełniamy groszkiem.
Uwagi:
Ugotowany groszek pozbawiony wody szybko zaczyna tracić swą doskonałą i apetyczną okrągłość,nawet otoczony warstewką masła. Równie szybko stygnie. Dlatego śpieszymy się z podaniem go na stół.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | srednio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |