Mazurki wydają mi się najbardziej polskimi ciastami narodowej kuchni.Jest ich nieprawdopodobna ilość i rodzajów. Począwszy od drożdżowych,na waflowych kończąc. Najszlachetniejsze ingrediencje, lukry, dżemy, używanesą w nich bez opamiętania. Słodkie aż do bólu.
Ten, do zrobienia którego Was namawiam, jest wg mnie najsmaczniejszy. Ukoronowanieuroczystego Śniadania. Dobrze zrobiony rozpływa się w ustach. Bardzo miła zabawaw ubieranie i upiększanie. Jednocześnie potężny ładunek kalorii.
Składniki:
- 30 dkg mąki (krupczatka najlepsza, ale nie obowiązkowa),
- 20 dkg masła,
- 10 dkg cukru pudru,
- 3 żółtka ugotowane na twardo,
- 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:
- 5 dkg płatków migdałowych,
- 1/2 opakowania śmietanki,
- 1/3 kostki masła,
- 6 łyżek cukru pudru (czubatych),
- zapach migdałowy lub arakowy,
- kilkanaście całych migdałów,
- smażona skórka pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
1) Mąkę przesiewamy na stół. Siekamy z masłem na drobno.
2) Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i mieszamy z pozostałymi składnikami.
3) Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanilię wyciśniętą z laski wanilioweji wszystko szybko i energicznie zarabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę,którą wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
4) Tortownicę lub inną wybraną foremkę smarujemy masłem. 3/4 schłodzonegociasta kroimy w plastry i wylepiamy całe dno na wys. ok. 1 cm. Z pozostałej częścirobimy cienki wałek i umieszczamy go na brzegu formy. Przyciskamy palcami do dna,jednocześnie robiąc delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nakłuwamy widelcemi wkładamy do dobrze ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
5) Ciasto jest upieczone, gdy stanie się lekko złote, a skrobnięte delikatnie paznokciembędzie odchodziło od powierzchni kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
6) 4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3 łyżkami śmietanki.Lekko ugniatamy, tak by powstała dość gęsta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana.Tą masą smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy dość skórki pomarańczowej, dokładajągdzie niegdzie bardzo drobno posiekaną usmażoną skórkę.
7) Placek wkładamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszyć się na placku.
Czekolada:
1) Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę czekoladyi masło. Gdy osiągną stan płynny, mieszamy je ze sobą i dodajemy 3 łyżki cukru pudru.Kilka kropel wybranego zapachu (migdałowy, arakowy). Następnie dolewamy 5-6 łyżekśmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy gęstą jednolitą masę czekoladową.Trwa to kilka minut.
2) Wylewamy gorącą czekoladę na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na całej powierzchni.
Dekoracja:
1) Gdy czekolada stanie się chłodna i zacznie tężeć, możemy rozpocząć dekorowanie mazurka.To najprzyjemniejsza część pracy. Do dekoracji tradycyjnie używa się smażonej skórki pomarańczowej,migdałów, orzechów włoskich i owoców z konfitur. Oczywiście można poszaleć i ubrać jeczymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy i wejdzie pod rękę. Powinny to być drobne elementy.
2) Ja dekoruję ten mazurek migdałami (całymi) i skórką pomarańczową, którą wycinam w zależnościod nastroju w różne wzory.
Jak podawać?
Najatrakcyjniej prezentuje się w całości postawiony na centralnym miejscu stołu.No dobrze, może ustąpić nieco pola babie drożdżowej :-) Jeśli mamy kilka rodzajów mazurków,kroimy na nieduże kawałki i układamy na paterze w towarzystwie innych.
Uwagi:
Proporcje, które podaję wystarczają na 1 duży mazurek lub 2 małe. Ciasto może być naprawdęcienkie - 3mm. Wtedy należy je ostrożnie kroić, żeby się nie rozpadło. Strzec przed domownikamipilnie do właściwej chwili. Powinien stać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Można zrobić wersję z białą czekoladą, ale ta czekolada jest mniej przyjemna w robocie - ma tendencjędo "krupienia" się. Potrzebuje nieco więcej śmietanki i szybkiego rozsmarowania na placku.
Nie powinniśmy żałować dobrych składników, bo od nich zależy ostateczny efekt naszej pracy,której jest całkiem sporo. Niestety piekielnie kaloryczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |