Chrzan, czyli najpopularniejszy sos do dań wszelkich. Bardzo polskii ciągle popularny, choć przybyło do nas w międzyczasie wiele innych sosów.Na zimno i na gorąco. Ostry jak ogień piekielny i wykwintnie delikatny.Tyle odmian, ile domów, gdzie się go przyrządza własnoręcznie.Kiedy już mamy gotowy chrzan, możemy z niego wyczarować następnepyszne sosy dodając np. borówki lub jabłko.
Składniki:
- 2 spore korzenie chrzanu,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- cukier,
- 1/4 opakowania dobrej, gęstej śmietany,,
- sok z cytryny,
- 1 żółtko (surowe lub ugotowane).
Jak przyrządzić?
1) Chrzan umyć i obrać. Zetrzeć drobno, płakać "boczkiem", by łzy nie wpadały do miski.Utarty przelać krótko wrzątkiem.
2) W garnku roztopić masło, dodać utarty chrzan i śmietanę. Składniki dobrze wymieszać.Powinien powstać dość gęsty krem. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Na końcu zaciągnąćżółtkiem z małego jajka.
3) Włożyć do słoika. Schować w lodówce. Najlepszy będzie następnego dnia.
Jak podawać?
Schłodzony w sosjerce do mięsa na zimno. Niektórzy dodają go do dań ciepłych.
Uwagi:
Chrzan z surowym żółtkiem używany jest nie dłużej niż 2-3 dni. Jeśli chcecie, żeby był trwalszy,w miejsce surowego żółtka dodajcie ugotowane, przeciśnięte przez sitko. Dokładnie wymieszajcie.
Proporcje śmietany są bardzo indywidualne. Niektórzy lubią zamiast cytryny użyć octu, którydaje nico inny, ostrzejszy smak.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |