Chrzan - Przepis

Przepis kulinarny
Chrzan Zobacz 3 zdjęcia

Chrzan, czyli najpopularniejszy sos do dań wszelkich. Bardzo polskii ciągle popularny, choć przybyło do nas w międzyczasie wiele innych sosów.Na zimno i na gorąco. Ostry jak ogień piekielny i wykwintnie delikatny.Tyle odmian, ile domów, gdzie się go przyrządza własnoręcznie.Kiedy już mamy gotowy chrzan, możemy z niego wyczarować następnepyszne sosy dodając np. borówki lub jabłko.

Składniki:

- 2 spore korzenie chrzanu,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- cukier,
- 1/4 opakowania dobrej, gęstej śmietany,,
- sok z cytryny,
- 1 żółtko (surowe lub ugotowane).

Jak przyrządzić?

1) Chrzan umyć i obrać. Zetrzeć drobno, płakać "boczkiem", by łzy nie wpadały do miski.Utarty przelać krótko wrzątkiem.

2) W garnku roztopić masło, dodać utarty chrzan i śmietanę. Składniki dobrze wymieszać.Powinien powstać dość gęsty krem. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Na końcu zaciągnąćżółtkiem z małego jajka.

3) Włożyć do słoika. Schować w lodówce. Najlepszy będzie następnego dnia.

Jak podawać?

Schłodzony w sosjerce do mięsa na zimno. Niektórzy dodają go do dań ciepłych.

Uwagi:

Chrzan z surowym żółtkiem używany jest nie dłużej niż 2-3 dni. Jeśli chcecie, żeby był trwalszy,w miejsce surowego żółtka dodajcie ugotowane, przeciśnięte przez sitko. Dokładnie wymieszajcie.
Proporcje śmietany są bardzo indywidualne. Niektórzy lubią zamiast cytryny użyć octu, którydaje nico inny, ostrzejszy smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt5 zł

Chrzan: Podobne przepisy

Chrzan: wypróbuj również

Właściwości chrzanu

... Niewątpliwie do katalogu potraw, do których trzeba dorosnąć, zaliczyć można oprócz szpinaku i śledzi – chrzan. Jego intensywny i bardzo ostry smak nie wszystkim odpowiada. Może to być spowodowane ... , niewątpliwie powinnaś skusić się na niego ...

dawno temu

Chrzan z jajkami i chrzan z jabłkami - jedzenie na ostro

... Chrzan z jajkami i chrzan z jabłkami to pyszne przekąski i dodatki do innych potraw. Jeśli masz dziś ochotę na coś ostrego, zrób sobie tę małą przyjemność. Nie włożysz w to dużo pracy, a efekt będzie znakomity. Sama się przekonaj. ... Chrzan z ...

dawno temu

Szynka z chrzanem

... Szukasz pomysłu na imprezową zakąskę. Szynka z chrzanem będzie znakomita. Prosta, smaczna, znana i lubiana. Możesz oczywiście wymyślić i przygotować wykwintne dania, ale nigdy nie będziesz miała ... wymieszaj z chrzanem. Roladki z chrzanem są ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

Plamy starcze - jak je usunąć?

... . Możesz przygotować także płyn na przebarwienia z chrzanu. Zetrzyj go na tarce i włóż na dzień do octu winnego. Przemywaj skórę codziennie.   ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie ...

dawno temu

Jajka w sosie musztardowym

... rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan ...

dawno temu

Tatar z łososia

... wyjątkowego, wykorzystaj ten przepis. Naprawdę warto. Przygotuj: 20 dag posiekanego wędzonego łososia¼ szklanki świeżego ogórkałyżkę posiekanej świeżej kolendry2  łyżki soku z cytrynyłyżeczkę chrzanu wasabi ... wymieszaj sok z cytryny z ...

dawno temu

Sos chrzanowy z pomarańczą - pyszny dodatek do drobiu

... . Skrop owoce sokiem z cytryny i wymieszaj z chrzanem. 3. Teraz najważniejszy składnik pysznego sosuchrzanowego – pomarańcza. Umyj ją sparz i zetrzyj skórę na tarce. Z miąższu wyciśnij sok. 4. Oba ... składniki uzyskane z pomarańczy wymieszaj z ...

dawno temu

Dzięki tym produktom spożywczym pozbędziesz się przebarwień!

... . Wystarczy, że będziesz nakładać go na skórę i zostawiać na kilka minut. 30011 Chrzan Ten sposób nie należy do najprzyjemniejszych. Utarty chrzan dogłębnie oczyszcza i rozjaśnia cerę ... , jednak jego zapach może odrzucać. Jeśli nie boisz się ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... : 50 g masła naturalnego300 ml mleka3 łyżki mąkisólpieprzmagiichiliłyżeczkę chrzanu tartego lub musztardy sarepskiej Krok 1 Ten przepis na sos beszamelowy zrealizujesz naprawdę bardzo szybko. Zastanów ... rozmieszaj, a następnie dodaj mleko. ...

dawno temu

Afrodyzjaki dla mężczyzn - przez żołądek do serca

... , ale także „normalne” owoce. Polecane są zwłaszcza: awokado, mango, morele, granaty, truskawki i banany. Również warzywa wiele mogą w tej kwestii. Cebula, orzechy włoskie, chrzan, marchew i szparagi pobudzą ... , bazylia, kolendra – one ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... . Chrzan – pomaga wyostrzyć smak potrawy zwłaszcza, gdy przygotowane mięso jest dość „mdłe”. Można z niego przyrządzić np. ostry sos. Wystarczy jedynie zmieszać go ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny ... się praktycznie do wszystkich rodzajów ...

dawno temu

Jak pozbyć się piegów?

... dzięki nalewce z chrzanu. Trzeba zmieszać 100 g utartego chrzanu z pół l octu i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie nalewkę chrzanową przecedzamy. Przed użyciem należy preparat ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... . Najpierw ugotuj jajka na twardo. 2. Kiedy będą gotowe, wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, chrzanem, imbirem i przyprawami. 3. Farszem do jajek napełnij białka. 4. Niech dzieło, czyli jajka faszerowane, zakończy kleks z majonezu i ...

dawno temu

Koszyczek wielkanocny

... tradycji. Chlebem i solą witano niegdyś gości. Sól jest symbolem prawdy i oczyszczenia. Pieprz z kolei używany był niegdyś do przygotowywania sosu, w którym maczano wielkanocnego baranka. Chrzan ... – symbol zdrowia i siły, tradycyjnie wkładany ...

dawno temu

Powiązane Tematy