Dzięki tym produktom spożywczym pozbędziesz się przebarwień!
PAULINA BRZOZOWSKA • dawno temuPrzebarwienia skóry to zmora wielu kobiet. Zwłaszcza po 30. roku życia. Powstają wskutek zaburzeń pracy melanocytów, czyli komórek odpowiedzialnych za odcień naszej skóry i opaleniznę. Pojawiają się najczęściej pod wpływem słońca, w formie drobnych piegów lub większych plam. I chociaż większość z nich jest bardziej urocza niż szpecąca, to kobiety za wszelką cenę starają się je tuszować. Jeśli też odczuwasz taką potrzebę, przedstawiamy proste i domowe sposoby na rozjaśnienie plamek na skórze. Wystarczy garść produktów z twojej kuchni.
Sok z cytryny
Witamina C skutecznie usuwa przebarwienia nie tylko ze skóry. Wystarczy, że wyciśniesz sok z połówki cytryny i będziesz nacierać nim miejsca, w których pojawiły się plamki. Po kilku tygodniach regularnego stosowania przebarwienia będą znacznie bledsze.
Jogurt
Doskonałym sposobem na rozjaśnienie przebarwień jest również kwaśne mleko. Znajdziesz je w maślance, jogurcie i kefirze. Zawarty w nich kwas mlekowy działa jak peeling, który oczyszcza i złuszcza cerę. Dzięki niemu twoja skóra będzie gładka i bardziej jednolita.
Miód
Miód znany jest ze swoich oczyszczających i antybakteryjnych właściwości, dlatego kobiety uwielbiają dodawać go do maseczek. Z przebarwieniami również da sobie radę. Musisz go jednak stosować kilka razy w tygodniu, żeby uzyskać pożądane efekty. Wystarczy, że będziesz nakładać go na skórę i zostawiać na kilka minut.
Chrzan
Ten sposób nie należy do najprzyjemniejszych. Utarty chrzan dogłębnie oczyszcza i rozjaśnia cerę, jednak jego zapach może odrzucać. Jeśli nie boisz się drastycznych środków na drodze do pięknego wyglądu, wypróbuj papkę z chrzanu nakładaną na twarz w formie maseczki.
Oliwa z oliwek
Zawarta w niej witamina E potrafi zdziałać cuda w kwestii rozjaśniania przebarwień. A jedyne co musisz robić, to wieczorem przecierać twarz płatkiem kosmetycznym zamoczonym w oliwie.
Paulina Brzozowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze