Odchudzasz się? Zjedz sushi!
ALICJA BARSZCZ • dawno temuSurowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.
Odchudzające właściwości alg
Stosowane w kosmetyce, farmacji i lecznictwie, a także dietetyce oraz kulinariach. Algi, którymi owinięte są składniki sushi, to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziesz w nich m.in. wysokiej jakości białko, proteiny, a także witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten.
Co ciekawe, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wodorosty nori stanowią cenny składnik diety odchudzającej. Włókno pokarmowe ogranicza bowiem wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, a w efekcie — reguluje poziom glukozy we krwi i obniża cholesterol. Dzięki błonnikowi, jesteśmy dłużej syci i nie czujemy potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami.
Podobny efekt wywołuje obecny w algach jod, który oddziałując na tkankę tłuszczową, przyspiesza procesy rozpuszczania tłuszczów. Obok jodu, w wodorostach znajdziesz także inne cenne, łatwo przyswajalne makro- i mikroelementy, poprawiające m.in. pracę tarczycy. To przede wszystkim magnez, wapń, żelazo, brom i potas. Algi wspomagają ponadto układ trawienny, a także działają bakteriobójczo, wzmacniając system immunologiczny i chroniąc przed niektórymi nowotworami.
Wystarczy średnio 5 gramów wodorostów nori dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały!
Dietetyczna ryba surowa
Ryba, czyli serce każdego sushi. Może nią być popularny łosoś, a także tuńczyk, ryba maślana czy węgorz. Każda z nich to cenne źródło wysokostrawnego białka (ok. 10–25 proc.) oraz kwasów n-3 i n-6, wykazujących wysokie właściwości dietetyczne. W rybach znajdziesz także pokłady witamin A, D, E i z grupy B oraz składniki mineralne, jak magnez, wapń, żelazo, sód czy potas. Poza tym ryby to w 50–85 proc. woda, tłuszcze na poziomie 0,2–54 proc., a także sole mineralne (0,5–5,6 proc.) oraz węglowodany (0,1–0,4 proc.).
Pamiętaj, jedząc ryby hamujesz procesy nowotworowe oraz łagodzisz reakcje zapalne i alergiczne. Poprawiasz ciśnienie krwi oraz pracę serca. Obniżasz poziom „złego” cholesterolu LDL, ograniczając w ten sposób rozwój zmian miażdżycowych. Zwiększasz ilość serotoniny, która wpływa pozytywnie na samopoczucie i działa antydepresyjnie.
Ryż dla bezglutenowców
W białym ryżu znajdziesz sporo węglowodanów złożonych, które uwalniają się wolno, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej. Poza tym białe ziarenka to źródło białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, jak np. fosfor, magnez, wapń, cynk czy mangan. Nie znajdziesz tu z kolei glutenu, co na pewno ucieszy osoby, które źle tolerują ten składnik.
Pamiętaj, że choć w przypadku sushi stosuje się ryż o wyższym indeksie glikemicznym (ryż musi być specjalnie spreparowany, aby utrzymał wysokie właściwości klejące), nie zagraża on szczupłej sylwetce i nie zaburza planu dietetycznego. Dodatkowo, do białych ziarenek dodaje się ocet ryżowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wpływa na obniżanie cholesterolu.
Jedząc ryż zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka, a także usprawniasz działanie trzustki, wątroby i żołądka. Nie bez powodu w dawnych Chinach składnik ten był traktowany jako sposób na walkę z przemęczeniem, a także stanami zapalnymi, przeziębieniowymi, grypą i anemią.
Warzywa dla zdrowia i kondycji
Jednym z ciekawszych warzyw, które można znaleźć w sushi jest marynowana rzodkiew japońska. Składnik ten wspomaga trawienie, a przy okazji jest bogaty w witaminę B1, potas, wapń, siarkę i magnez. Co więcej, już 100 gramów rzodkwi dostarcza 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, mimo że zawiera zaledwie 20 kalorii.
Drugim interesującym i znanym każdemu składnikiem jest oczywiście ogórek. W sushi znajdziesz tylko jego zewnętrzną, bardziej mięsistą, bezpestkową część. Paski kroi się ze skórką, ponieważ właśnie tu jest najwięcej witamin (to działające antynowotworowo: kukurbitacyna, luteina, kwas kawowy oraz flawonoidy). W ogórku znajdziesz także potas odpowiadający za prawidłową pracę serca oraz ciśnienie krwi. W 10 gramach jest tylko 12 kalorii.
Niektóre rolki sushi pokrywa się ekstra warstwą sezamu – białego i czarnego. To przede wszystkim bogate źródło wapnia dla zdrowych kości i zębów. W 100 gramach sezamu znajduje się aż 1160 mg tego wapnia!
Tęczowe dodatki do sushi
Zgodnie z japońską tradycją, na każdy kawałek sushi powinno nałożyć się odrobinę chrzanu wasabi, a następnie całość zanurzyć w sosie sojowym. Sushi przegryzamy marynowanym imbirem oraz popijamy zieloną herbatą. Każdy z tych składników ma ciekawe właściwości odżywcze.
Wasabi, czyli zielona pasta z chrzanu japońskiego, działa bakteriobójczo i zapobiega powstawaniu próchnicy. Z kolei różowy i żółty imbir wzmacnia system odpornościowy i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Brunatny sos sojowy, mimo sporej zawartości soli, jest źródłem protein, magnezu, potasu i żelaza. Z kolei zielona herbata pobudza metabolizm oraz działała antybakteryjnie. W jej esencji znajdziesz minerały, witaminy z grupy B, C, E i K, a także antyoksydanty.
W sushi barze czy domu?
W Polsce jest kilka tysięcy restauracji sushi, jednak wspólną bolączką wszystkich jest stosunkowo wysoka cena za posiłek. Samotny klient musi wydać przynajmniej 30–40 zł, para – raczej zamknie się w kwocie trzycyfrowej.
Tańszą opcją jest zrobienie sushi w zaciszu własnego domu. W internecie aż roi się od poradników dla amatorów, choć składniki – szczególnie surowa ryba, nie są zbyt łatwe do zdobycia.
Trzecią alternatywą jest zakup gotowego zestawu w sklepie spożywczym. Sushi boxy zawierają kilka różnych kawałków sushi, a także niezbędne dodatki, jak pałeczki, sos sojowy, imbir i wasabi. Kosztują zwykle nie więcej niż 12 złotych. Taka marketowa wersja sushi to dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają budżetu na wizytę w japońskiej restauracji lub czasu na przygotowanie własnego zestawu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze