Gdy zbliża się wiosna zaczynamy bezwiednie rozglądać się za czymś świeżym,z odrobiną "żywych" witamin. I nagle przed naszymi oczami staje jak żywy- twaróg domowy. Gdzieś w kącie zapomniana cebula "puściła" zielony wąs.Dymka i rzodkiewka jest w każdym warzywniku. Teraz ich widok szczególnie cieszynasze oko. Do tego ząbek czosnku - i nasz apetyt na witaminy możemy choć w części zaspokoić.
Składniki:
- 30 dkg sera białego półtłustego,
- 1 pęczek dymki,
- kilka rzodkiewek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 opak. jogurtu bez cukru lub śmietana 12%,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Rzodkiewki i dymkę po umyciu drobno pokroić. Czosnek posiekać bardzo drobno.
2) Ser rozdrobnić widelcem, dołożyć czosnek, sól, wymieszać z jogurtem (śmietaną).
3) Na koniec dołożyć posiekane "zieleninki" i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać.
Jak podawać?
Najsmaczniejszy jest zaraz po przygotowaniu. W miseczce lub na talerzu, aby każdy mógłsobie osobiście kopiasto na bułkę położyć. Świetny do świeżego pieczywa porannego.
Uwagi:
Jest tak prosty do przygotowania, że nawet największe leniuszki mogą go sobie zrobić na śniadanie.Smaczny w pełni sezonu nowalijek, ale najbardziej smakuje na przełomie zimy i wiosny, gdy czujemynosem nadchodzącą wiosnę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 6 zł |