Składniki:
Po 2 kg łopatki i szynki wieprzowej, 0,5 kg wołowiny (czysta chuda) wszystko bez kości. 0,5 kg słoniny lub boczku (najlepiej trochę tego trochę tego), 2 łyżeczki soli peklującej, 0,5 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki soli warzonej, pieprz mielony, pieprz ziołowy, 1 łyżka majeranku, pieprz zielony w zalewie, główka czosnku, 1 szklanka zalewy. Zalewa: woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, gorczyca, owoc jałowca.
Jak przyrządzić?
Zmielić na grubo wołowinę, tak samo łopatkę ale 2 razy lub 1 raz na cienko. Szynkę pokroić na 1 cm kawałki a słoninę i boczek w cienkie krótkie słupki. Zmielone i pokrojone mięsa połączyć, dodać sól peklującą, sól, cukier, majeranek i wstępnie po 1 łyżeczce pieprzu mielonego i ziołowego oraz wedle uznania pieprzu zielonego. Całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie robimy zalewę: wszystkie składniki zalewy gotujemy przez minimum 15 min., aby oddały swój aromat. Zalewę przecedzamy i chłodzimy (czekamy, aż będzie letnia}. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy letnią zalewę. Całość mieszamy i ostatecznie dosmaczamy. Jeżeli chcemy zrobić kiełbasę w słoikach, to śmiało dajemy więcej zalewy, ale dodajemy 2 czubate łyżki żelatyny. Przygotowany farsz nakładamy do słoiczków do 3\4 wysokości (ugniatając łyżką). Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4 godz. w temp. 100 stopni. Jeżeli kiełbasa ma być we flaku, to zalewę wlewamy stopniowo, aż konsystencja farszu będzie ciut rzadsza niż na mielone (wtedy najłatwiej nabijać jelito). Maszynką lub ręcznie nabijamy wcześniej przygotowane (namoczone) jelita. Przygotowana w jelitach kiełbasa może być gotowana, pieczona lub wędzona. Gdy chcemy kiełbasę upiec, to układamy ją na suchej blaszce, wkładamy do piekarnika i zaczynamy od temp. 90-95 st. C, by etapami dojść do temp. 150- 180 st. C w okresie 2-2.5 godz. (ja to robię na obiegu termo, kiełbasa nie pęka). Gdy kiełbasa ma być wędzona, to przed wędzeniem należy ją powiesić w przewiewnym miejscu, aby obeschła. Samo wędzenie to już inna para kaloszy, jeżeli tego wcześniej nie robiłeś, najlepiej zleć to komuś, kto się trochę na tym zna.
Potrzebne przybory:
Duża miska.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Trudność | średni |
Autor | andrzej |