Składniki:
łosoś świeży bez skory - porcja, szpinak mrożony, czosnek, cytryna, ser feta opcjonalnie, koperek suszony.
Jak przyrządzić?
Szpinak mrożony wrzucamy na patelnię, gdy puści wodę dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Po wyparowaniu płynu możemy dodać odrobinkę słodkiej śmietanki, 2 łyżki i do smaku opcjonalnie łyżkę sera feta lub jeśli kto ma, pleśniowego, np. gorgonzola. Jeśli będzie to feta, to nie przesadzać z solą:) Jeśli nie mamy sera, to solimy, pieprzymy. Foremkę smarujemy cieniutko np. masłem. Na dno dajemy połowę szpinaku, na niego ląduje łosoś, który godzinę wcześniej skropiliśmy cytryną, teraz solimy z wierzchu, pieprzymy, posypujemy koperkiem - nie żałujemy, można też szczyptą parmezanu. By zaostrzyć smak. Na wierzch łososia polewamy resztą szpinaku. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 30 min. W termoobiegu będzie szybciej, można sprawdzić po 20 min. Smacznego. Jeśli ktoś bardzo liczy kalorie, to odrzuca wszystkie sery, których zresztą mamy tu i tak w ilościach śladowych:)
Jak podawać?
U nas jemy bez dodatków, ale można podać z ryżem basmati.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Netka |