Składniki:
250 g twarogu półtłustego, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 cebula drobno posiekana, podsmażona, 1 jajko, sól i pieprz, majeranek, ewentualnie boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, bułka tarta,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki zmielić lub ugnieść na puree. Dodać twaróg, podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Można również dodać boczek pokrojony w kosteczkę i podsmażony. Rozgrzać olej na patelni najlepiej teflonowej. Z przygotowanej masy formować małe i cienkie placuszki, panierować w bułce tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiano.
Jak podawać?
Dobrze smakuje ze słodkim sosem chili lub keczupem.
Uwagi:
Na pomysł ten wpadłam podczas robienia pierogów ruskich, tzn. zrobiłam farsz, ale nie miałam ochoty już na robienie ciasta i lepienie. I tak oto powstały 'ruskie placki'.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Karina |