'Ruskie' placki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

250 g twarogu półtłustego, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 cebula drobno posiekana, podsmażona, 1 jajko, sól i pieprz, majeranek, ewentualnie boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, bułka tarta,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Ugotowane ziemniaki zmielić lub ugnieść na puree. Dodać twaróg, podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Można również dodać boczek pokrojony w kosteczkę i podsmażony. Rozgrzać olej na patelni najlepiej teflonowej. Z przygotowanej masy formować małe i cienkie placuszki, panierować w bułce tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiano.

Jak podawać?

Dobrze smakuje ze słodkim sosem chili lub keczupem.

Uwagi:

Na pomysł ten wpadłam podczas robienia pierogów ruskich, tzn. zrobiłam farsz, ale nie miałam ochoty już na robienie ciasta i lepienie. I tak oto powstały 'ruskie placki'.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorKarina

'Ruskie' placki: Podobne przepisy

'Ruskie' placki: wypróbuj również

Powiązane Tematy