Składniki:
cztery kotlety schabowe, cztery jajka, dwa ogórki konserwowe, dwa kawałki papryki konserwowej, szczypiorek, sól, pieprz do smaku oraz przyprawa do mięsa.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbić jak na schabowy i posypać przyprawą do mięsa lub papryką w proszku i pieprzem, odstawić na pięć minut jajka, ugotować na twardo, po ugotowaniu i wystudzeniu przekroić każde jajko wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka - żółtka pokroić na drobno oraz pokroić na bardzo drobno paprykę i ogórki konserwowe razem z żółtkami wymieszać dodając szczypiorek sól i pieprz do smaku. Tym farszem napełnić połówki jajek, razem dwie połówki złączyć i zawinąć w kotlety schabowe, złączyć dwoma wykałaczkami i położyć na rozgrzany tłuszcz olej lub smalec, opiekać z obu stron, na końcu wyjąć wykałaczki i każdy rulonik delikatnie przeciąć na pół, podawać z ziemniakami i sosem pieczarkowym. Bardzo smaczne.
Jak podawać?
Jak danie obiadowe.
Uwagi:
Potrawę można podawać z sosem pieczeniowym ciemnym i z kaszą gryczaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Krystyna |