Składniki:
4 saszetki herbatki Owoce Leśne, 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki), 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).
Jak przyrządzić?
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Gastrosfera |