Składniki:
4 przygotowane wcześniej naleśniki, ok. 40 dkg surowych grzybów, łyżka stołowa bułki tartej, mała cebula, masło, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby oczyścić, opłukać, obgotować przez 2 minuty, poszatkować jak najdrobniej lub zmielić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić ok. 15 minut, posolić dopieprzyć, dodać bułkę tartą, wymieszać - farsz gotowy. Zawijać i zajadać.
Uwagi:
Lejowiec dęty zwany również kominkiem jest najbardziej chyba niedocenianym w polskiej kuchni grzybem, występującym w dużych ilościach w lasach liściastych od połowy lipca. Charakterystyczny lejowaty kształt, krucha struktura i czarny kolor praktycznie nie pozwalają na pomylenie kominka i innym grzybem. Występuje w dużych koloniach. Polecam również pierogi z nadzieniem z kominków - pyszne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |