Naleśniki faszerowane kominkami /lejkowiec/

Przepis kulinarny

Składniki:

4 przygotowane wcześniej naleśniki, ok. 40 dkg surowych grzybów, łyżka stołowa bułki tartej, mała cebula, masło, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Grzyby oczyścić, opłukać, obgotować przez 2 minuty, poszatkować jak najdrobniej lub zmielić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić ok. 15 minut, posolić dopieprzyć, dodać bułkę tartą, wymieszać - farsz gotowy. Zawijać i zajadać.

Uwagi:

Lejowiec dęty zwany również kominkiem jest najbardziej chyba niedocenianym w polskiej kuchni grzybem, występującym w dużych ilościach w lasach liściastych od połowy lipca. Charakterystyczny lejowaty kształt, krucha struktura i czarny kolor praktycznie nie pozwalają na pomylenie kominka i innym grzybem. Występuje w dużych koloniach. Polecam również pierogi z nadzieniem z kominków - pyszne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt5 zł
AutorEdek z Fabryki Kredek

Naleśniki faszerowane kominkami /lejkowiec/: Podobne przepisy

Naleśniki faszerowane kominkami /lejkowiec/: wypróbuj również

Powiązane Tematy