Sos camembert (do makaronu) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże dojrzałe pomidory, pół krążka sera camembert, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, oregano, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Pomidory umyć, przekłuć lekko skórkę, następnie sparzyć, obrać, usunąć miąższ i pokroić. Do małego garnka wlać łyżeczkę oliwy z oliwek następnie wrzucić pomidory i gotować aż zmiękną (staną się jednolitą masą, ale jeszcze nie wyparuje z nich woda). Posiekać czosnek i dodać go do garnka. Gdy sos zrobi się bardziej gęsty, dodać ser camembert i ciągle mieszać, żeby dobrze się rozpuścił i nie przywarł do garnka. Gdy ser się rozpuści, dodać 2 łyżeczki jogurtu naturalnego ciągle mieszając. Na koniec przyprawić oregano, solą i pieprzem (jak kto lubi)

Jak podawać?

Najlepiej w głębokim talerzu co ułatwia jedzenie, można przyozdobić natka pietruszki lub innymi ziołami.

Uwagi:

Jeżeli ktoś lubi natkę pietruszki, może śmiało dodać ją do sosu. Osobom, które lubią bardziej pikantne potrawy, polecam szczyptę zmielonego chilli zamiast np. dużej ilości pieprzu.Uwaga dla osób dbających o linię: sos sam w sobie jest nieco kaloryczny, dlatego że ser camembert jest dość tłusty. Jednakże nie trzeba go sobie z tego powodu odmawiać! Moja pani dietetyk poleciła mi zamienić makaron zwykły na razowy. Ma on o wiele mniej kalorii i można go bez wyrzutów sumienia jeść z moim sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćwysoka
Autorlilak1992

Sos camembert (do makaronu): Podobne przepisy

Sos camembert (do makaronu): wypróbuj również

Powiązane Tematy