Składniki:
2 duże dojrzałe pomidory, pół krążka sera camembert, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, oregano, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Pomidory umyć, przekłuć lekko skórkę, następnie sparzyć, obrać, usunąć miąższ i pokroić. Do małego garnka wlać łyżeczkę oliwy z oliwek następnie wrzucić pomidory i gotować aż zmiękną (staną się jednolitą masą, ale jeszcze nie wyparuje z nich woda). Posiekać czosnek i dodać go do garnka. Gdy sos zrobi się bardziej gęsty, dodać ser camembert i ciągle mieszać, żeby dobrze się rozpuścił i nie przywarł do garnka. Gdy ser się rozpuści, dodać 2 łyżeczki jogurtu naturalnego ciągle mieszając. Na koniec przyprawić oregano, solą i pieprzem (jak kto lubi)
Jak podawać?
Najlepiej w głębokim talerzu co ułatwia jedzenie, można przyozdobić natka pietruszki lub innymi ziołami.
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi natkę pietruszki, może śmiało dodać ją do sosu. Osobom, które lubią bardziej pikantne potrawy, polecam szczyptę zmielonego chilli zamiast np. dużej ilości pieprzu.Uwaga dla osób dbających o linię: sos sam w sobie jest nieco kaloryczny, dlatego że ser camembert jest dość tłusty. Jednakże nie trzeba go sobie z tego powodu odmawiać! Moja pani dietetyk poleciła mi zamienić makaron zwykły na razowy. Ma on o wiele mniej kalorii i można go bez wyrzutów sumienia jeść z moim sosem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | lilak1992 |