Składniki:
8 suszonych gruszek, 12 suszonych moreli, 300 ml ponczu Earl Grey (3 saszetki Herbaty Earl Grey Traditional na 300 ml wody), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki syropu imbirowego, 4 obrane i podzielone na ćwiartki jabłka, 3 obrane i podzielone na ćwiartki gruszki, bita śmietana.
Jak przyrządzić?
Suszone gruszki pociąć wzdłuż na trzy paski i wraz z suszonymi morelami zalać w dzbanku z ponczem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godz. Schłodzoną miksturę wlać do garnka, dodać cukier, syrop imbirowy, jabłka i gruszki. Zagotować i na wolnym ogniu dusić około pięciu min., aż owoce staną się miękkie i jędrne.
Jak podawać?
Schłodzić, podawać z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |