Składniki:
Placki:
0,5 kg mąki, 0,5 kg ziemniaków, łyżeczka soli (lub do smaku), 1 jajko.
Masełko:
1/4 kostki masła, koperek (najlepiej świeży), ząbek czosnku.
Opcjonalnie:
20 dag świeżych kurek lub prawdziwków,
1/4 - 1/2 kostki masła,
pomidor,
cebula.
Jak przyrządzić?
Potrawa bardzo łatwa, dzięki niej zdobyłem serce mojej kobiety;) Masełko czosnkowe: czosnek przecisnąć przez praskę 2 razy, dodać sól, drobno skrojony koperek, wymieszać z masłem i wstawić do lodówki.Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc (bez śmietany czy masła), a następnie pozostawić do ostygnięcia.Następnie mieszamy je z mąką, solą i jajkiem. Ciasto ma być takie jak na kopytka, nie może kleić się do rąk. Formujemy owalne placki, wielkości dłoni, o grubości ok. 1,5 cm, delikatnie nacieramy mąką z obu stron.Polecam rozgrzać piekarnik do 180 stopni, posypać blaszkę mąką i piec je przez 25-30 minut, wtedy zaczną się rumienić na złocisty kolor.Dla tych, co chcą zrobić je szybko, wtedy należy posypać patelnię mąką i smażyć placki po kilka minut na stronę.Ideałem będzie płyta pieca kaflowego, tradycyjny sposób;)W międzyczasie udusimy kurki/prawdziwki pod przykryciem, na SAMYM maśle. Najlepiej wybrać te drobniejsze, wyglądają bosko na talerzu... i nie trzeba ich kroić:) 2 minuty przed podaniem, odkrywamy, woda wyparuje i zrobi się świetny sos:) wtedy można podsypać je solą i pieprzem, które wyciągną ich smak.
Jak podawać?
Placki kładziemy na talerzu, smarujemy grubo masełkiem, które rozpuszczone da nam świetny aromat:) Gotowe kurki kładziemy obok placków.Ja wzbogaciłem to danie o pokrojone w plastry pomidory, posypane świeżą cebulką, doprawione solą i pieprzem. Mówię Wam, pycha!
Uwagi:
Podaję czas 60-70 minut ze względu na rozłożenie prac. Opis rozciągły, ze względu na moją pasję do gotowania i uwielbienie do tradycyjnych potraw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Karol |