Składniki:
50 g cukru, torebka cukru waniliowego, 2 żółtka, 400 ml śmietany kremówki, 10 biszkoptów, koniak lub brandy, 3 saszetki Herbaty czarnej Oriental Gardens z płatkami róży i bławatka.
Jak przyrządzić?
Herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodać schłodzoną herbatę. Śmietanę ubić na sztywno, połowę zmieszać z masą herbaciano - jajeczną. Biszkopty skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawać z ubitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | buszująca w garach |