Składniki:
Polędwiczka wieprzowa, ser pleśniowy (gorgonzola), ser mozzarella, otarta bazylia, oliwa z oliwek, suszone pomidory, oliwki, świeży pomidor.
Jak przyrządzić?
Całą polędwiczkę nakrajemy wzdłuż, następnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem. Na powierzchnię sznycla kruszymy ser pleśniowy (gorgonzola), następnie nakładamy plastry świeżego pomidora, posypujemy bazylią (ew. świeże listki), potem plastry mozzarelli i na koniec suszone pomidory oraz kilka posiekanych czarnych i zielonych oliwek. Całość zawijamy i spinamy. Podsmażamy na wysokim ogniu. Gotową "roladkę" wrzucamy w kamionkę lub naczynie żaroodporne w towarzystwie cebuli, czosnku i szklanki białego wytrawnego wina i na 15 minut do piekarnika w temp. ok 200 stopni.
Jak podawać?
Podawać z pure ziemniaczano marchewkowym oraz sałatką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Cooleczka |