Składniki:
1 pierś kurczaka, 2 torebki ryżu, 1 duża papryka, 3 duże ogórki kiszone lub konserwowe, 250g sera żółtego, 1 duża cebula, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki majonezu, 1/2 przyprawy Gyros, bazylia, olej.
Jak przyrządzić?
Filet pokroić w kostkę, doprawić przyprawą Gyros i odstawić na noc. Ryż ugotować, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka usmażyć na oleju z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i wyłożyć na ryż. Polać sosem złożonym z majonezu i ketchupu, posypać 1/3 starkowanej kostki sera. Ułożyć pokrojony w plasterki ogórek, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę, posypać startym serem (1/3 kostki). Położyć lekko podsmażoną, pokrojoną w piórka połowę cebuli i posypać pozostałym serem. Posypać bazylią. Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 175 stopni.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, piekarnik, patelnia, tarka.
Uwagi:
Jak ser lekko się zarumieni przykrywam naczynie pokrywką żaroodporną.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | złocista |