Składniki:
Boczek (plastry) 20 - 50 dag (zależy ile kto lubi), pestki dyni - łuskane nie prażone, sałaty endywia/strzępiasta, masłowa, lodowa, rukola/roszponka - nie ma reguły, zależy jakie się lubi i trafi... Można kupić gotową mieszankę, ale drogo i mało wychodzi, 1 cebula dymka lub pół małej czerwonej.
Sos:
ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny, oliwa, musztarda (byle nie francuska), miód, czosnek, chilli lub pepperoni.
Jak przyrządzić?
Plastry boczku pokroić w paski ok. 2 cm i wysmażyć na chrupko (uwaga, żeby nie spalić lub żeby nie były zbyt miękkie). Przełożyć do jakiejś miseczki i odlać tłuszcz na patelnię. Uprażyć na patelni pestki dyni, odsypać do miseczki i wylać tłuszcz. Sałaty wedle uznania wypłukać, wysuszyć i porwać na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do małego słoika wlać 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki jabłkowego, 3-4 łyżki oliwy, 1-2 łyżki miodu, 1-2 łyżki musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę startej chilli lub pepperoni, odrobinę pieprzu (jeśli boczek jest mało słony, to szczyptę soli). Słoik zakręcić i potrząsać aż do całkowitego wymieszania (zwłaszcza miodu). Odstawić na chwilę do lodówki. Sałaty, całkowicie wystudzone, boczek i pestki dyni, cebulę i sos wymieszać na krótko przed podaniem.
Uwagi:
Można też robić z kurczakiem i słonecznikiem lub orzeszkami pinii. Smacznego,
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | marcin |